Ürün geliştirmede toplam kalite yönetim tekniklerinden hata türü ve etkisi analizinin incelenmesi ve bu tekniğin bir otomotiv firmasındaki uygulaması - Özay, Serdar (My University, 1999)
GİRİŞ Bilindiği gibi ürün bir işletmenin varlığını oluşturur. Aynı zamanda pazarlama sürecinin de kaynağıdır. Günden güne pazarlardaki rekabetin artması sonucu, değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve rakiplere ayak uydurmak için firmaların mevcut ürünlerini modifiye etmenin yanısıra yeni ürün geliştirmeye devam etmeleri zorunlu hale gelmiştir. Aktif bir ürün geliştirme prosesine sahip olamamak demek firmanın mevcut ürününü sonuna kadar kullanıp piyasadan çıkması demektir. Bu da dinamik bir pazarda hayatta kalmak isteyen firmaların asla istemeyecekleri bir durumdur. Bütün bu gelişmeler ürün geliştirme prosesinin önemini gittikçe arttırmaktadır. Bu nedenle firmaların başarısını doğrudan etkileyen ürün geliştirme tekniklerinin incelenmesi ve bu konudaki araştırmaların arttırılmasına daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Uluslararası rekabetin artmasıyla, yeni ürünlerin pazarda daha uzun ve daha başarılı kalmalarını sağlamak için gerekli şartlar her geçen gün artmaktadır. Artık bir şirket bütün uygulama alanlarında en yüksek performansı elde etmek için çaba harcamak zorundadır. Bu bağlamda Toplam Kalite Yönetim (TKY) teknikleri bir sistem olduğu gibi aynı zamanda organizasyonun rakiplere karşı başarılı olmalarını mümkün kılacak method ve taktiklerin bütünüdür. TKY yönetim tekniklerini uygulayan şirketlerde komple performansında genel bir gelişme görülmüştür. Ayrıca bu teknikleri uygulayan şirketlerde daha iyi çalışanlararası ilişki, daha yüksek verimlilik, daha fazla müşteri mutluluğu, pazar payının artması ve karlılığın artmasına yol açmıştır. Bütün bu sebeplerden dolayı ürün geliştirmede Toplam Kalite Yönetim tekniklerinin önemini gittikçe arttırmaktadır. Artan rekabet, firmaların ürünlerini ve/ veya hizmetlerini teknoloji ve kalite yönünden devamlı gelişmeye zorunlu kılmıştır. Bu değişim de beraberinde belirsizliği ve riski getirmiştir. İyi yönetilen firmalar yaptıkları işlerde daima riskin oluşmasını engellemek veya en azından minimum seviyeye çekmeyi hedeflemektedir. Eskiden risk analizinde problemlerin üstüne gidilerek çözümü aranırken günümüzde bu, yerini problemlerin oluşmadan önlenmesine bırakmıştır. Ayrıca zaman içersinde müşteri beklentilerinin süratle değişmesi ve yasal sorunlar nedeniyle endüstrinin olası problemlerini belirlemek ve önlemeye yönelik bir tekniğin sistemli bir şekilde kullanılmasına olan ihtiyaç eskiye göre daha da artmıştır. Bütün bu etkenler HTEA(Hata Türleri Etkisi Analizi) konusunun önemini gittikçe arttırmaktadır. Bu tez, çıkabilecek HTEA konusunu tanıtmak ve bu tekniğin bir Otomotiv sektöründe uygulanışı hakkında detaylı bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Yapılan uygulamada amaçlanan bu tekniğin sektöre kazandırdıkları, uygulama esnasında eksik kalan hususların irdelenmesi ve yapılması gerekenlerin ortaya konulmasıdır. Bir HTEA çalışması, şu hususları yapmak üzere başlanmış bir grup çalışması olarak tanımlanır: (1) bir ürünün tasarım ve üretimiyle ilişkili olarak çıkabilecek hata türleri ve sebeplerinin tanınması ve değerlendirilmesi, (2) çıkabilecek hatanın meydana gelme şansını azaltacak veya ortadan kaldıracak faaliyetlerin belirlenmesi, ve (3) bu işlemlerin yazılı hale getirilmesidir. Bugün artık dünyada, ana ürünü imal eden şirketler, yan sanayilerden sağladıkları parçalar için Proses HTEA çalışması yapılmasını, yan sanayi tarafından tasarlanarak üretilen parçalar için de hem Tasarım hem de Proses HTEA çalışmasının şartını koşmaktadırlar. Tam olarak uygulanıp sonuçlandırılmış bir HTEA çalışması, çıkabilecek pek çok hata türünün önlenmesini sağlamaktadır. Konunun geniş olması sebebiyle ve ana konumuzun Ürün Geliştirme içinde yer alması sebebiyle araştırma sadece tasarım HTEA olarak sınırlandırılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde pazarlama bileşeni olarak ürün ve yeni ürün geliştirme hakkında kısa bilgi verildikten sonra toplam kalite yönetimi, uygulamaları ve ürün geliştirmede toplam kalite yönetim teknikleri açıklanmaktadır. İkinci bölümde ise HTEA tekniğinin detaylı bir şekilde açıklanıp uygulamasının nasıl yapıldığı belirtilmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise HTEA tekniğinin günümüzün en büyük otomotiv şirketlerinden Ford Otosan'da uygulanışı konu edilmektedir.
Keywords: TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ; ÜRÜN KALİTESİ