Wistar ve genetik Absans epilepsili (GAERS) sıçanlarda dendrit morfolojisinin incelenmesi - Yazı, Sevdenur (My University, 2022)
Tezin Başlığı: Wistar ve Genetik Absans Epilepsili (GAERS) Sıçanlarda Dendrit Morfolojisinin İncelenmesi Amaç: Çalışmanın amacı, Wistar ve GAERS (Genetic Absence Epilepsy Rat from Strasbourg) sıçanların somatosensoriyel korteks ve hippocampus bölgelerinde bulunan piramidal nöronlara ait dendritlerin ve dendritik çıkıntıların morfolojik özelliklerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen GAERS ve Wistar sıçanlar transkardiyak perfüzyon yöntemi ile sakrifiye edildi. Sakrifikasyon ile elde edilen beyin dokuları FD Rapid GolgiStain Kit kullanılarak boyama işlemine tabi tutuldu. Kriyostat yardımıyla alınan koronal kesitlerin somatosensoriyel korteks bölgesinin derin tabakalarında ve hippocampus bölgesinin CA1 alanında yer alan piramidal nöronlar, ışık mikroskobu ve Neurolucida 360 yazılımı kullanılarak analiz edildi. Dendritlerin dallanmaları, toplam uzunlukları, dendritik çıkıntılarının yoğunlukları ve dendritik çıkıntılarının tipleri ile ilgili veriler elde edildi. Bulgular: İstatistiksel olarak sırasıyla somatosensoriyel korteks ve hippocampus bölgelerindeki dendrit nod sayısı (p=0,0053, p=0,0047), dendrit segment sayısı (dendritik dallanma) (p=0,0036, p=0,0036), dendrit sonlanma sayısı (p=0,0033, p=0,0029), toplam dendrit uzunluğu (µm) (p=0,0002, p=0,0007) ve dendritik çıkıntı yoğunluğu (1/ µm) (p=0,0168, p=0,0120) GAERS sıçanlarda Wistar sıçanlara kıyasla yüksek bulunmuştur. Dendritik çıkıntı tipleri ayrı ayrı değerlendirildiğinde, hippocampus bölgesindeki güdük tip dendritik çıkıntıların GAERS sıçanlarda Wistar sıçanlara göre fazla olduğu ortaya konmuştur (p=0,0204). Sonuç: Genetik absans epilepsili sıçanların somatosensoriyel korteks ve hippocampus bölgelerinde meydana gelen yoğun sinaptik aktivasyon, piramidal nöronların dendrit ve dendritik çıkıntı morfolojisinde değişikliklere yol açmıştır. Absans epilepsi, GAERS, dendrit, dendritik çıkıntı

Title of Thesis: Evaluation of Dendrite Morphology in Wistar and Genetic Absence Epileptic (GAERS) Rats Objective: The aim of the study is to examine the morphological features of dendrites and dendritic spines of pyramidal neurons in somatosensory cortex and hippocampus of Wistar and GAERS (Genetic Absence Epilepsy Rat from Strasbourg) rats. Material and Method: GAERS and Wistar rats were sacrificed by transcardial perfusion method. Brain tissues were stained using FD Rapid GolgiStain Kit. Coronal sections were obtained with cryostat. Pyramidal neurons in deep layers of the somatosensory cortex and CA1 region of the hippocampus were examined using light microscope and Neurolucida 360 software. Branching of dendrites, total length of dendrites, dendritic spine density and dendritic spine types were analyzed. Results: Statistically the number of dendrite nodes (p=0.0053, p=0.0047), the number of dendrite segments (dendritic arborization) (p=0.0036, p=0.0036), the number of dendrite terminations (p=0.0033, p=0.0029), the total dendrite length (µm) (p=0.0002, p=0.0007) and the dendritic spine density (1/ µm) (p=0.0168, p=0.0120) of the somatosensory cortex and the hippocampus were higher in GAERS compared to Wistar, respectively. When dendritic spine types were evaluated separately, stubby type dendritic spines in the hippocampus were higher in GAERS compared to Wistar (p=0.0204). Conclusion: Intense synaptic activation in the somatosensory cortex and the hippocampus of genetic absence epileptic rats led to alterations in dendrite morphology and dendritic spine morphology of pyramidal neurons. Absence epilepsy, GAERS, dendrite, dendritic spine
Keywords: Absans epilepsi; Anatomi; Anatomy; dendrit; dendrite; dendritic spine; dendritik çıkıntı Absence epilepsy; GAERS; Health; Sağlık