Yerel yönetimlerde doğal afetlerde kriz yönetimi - Uzunlar, Mert (My University, 2003)
Yerel Yönetimlerde Doğal Afetlerde Kriz Yönetimi yüksek lisans tezinin özeti; Bu tez çalışması üç bölüm olarak ele alındı. Birinci bölümde tanımsal ve kuramsal çerçeve ortaya çıkartıldı. İlk olarak afet tanımı yapıldı. Afet türleri; doğal afet ve insan kaynaklı afetler olmak üzere ikiye ayrıldı. Doğal afetler kendi içerisinde Jeolojik ve meterolojik olmak üzere iki alt bölümde incelendi. Jeolojik doğal afetler içerisine deprem, yer kayması ve yanardağ patlamaları tanımları yapıldı. Meterolojik doğal afetler içerisine ise; sel, fırtına, yoğun kar yağışı, çığ tanımı yapıldı. Bundan sonra kriz tanımı yapıldı, türleri incelendi. Daha sonra Yerel Yönetimler'in yapısı belirtildi. Yerel Yönetimler'in tanımı, tarihsel gelişimi, türleri incelendi. Bu bölümde en son olarak da; kanunlarımızdaki doğal afetler ile ilgili düzenlemelere ve Yerel Yönetimler'in yetki ve görevlerine yer verildi. İkinci bölümde kriz öncesi Yerel Yönetimler'de yapılması gerekenler dokuz alt başlıkta incelendi. Bunlardan bazıları; bölgenin zemin etüdünün çıkarlıması, kritik tesis dökümü, Ulaşım ağı ve yoğunluğunun tesbiti, kriz planlaması, kriz yönetim merkezinin oluşturulması, riski azaltma stratejileri ve eğitim konusudur. Üçüncü bölümde ise kriz anında ve kriz sonrasında Yerel Yönetimler'de yapılası gerekenler ele alınmıştır. Kriz anında krizin boyutunun tesbiti ve kriz planı uygulanması ve eksik kalan noktaların giderilmesi hedeflenmiştir. Kriz sonrasında ise, yardımların koordine edilmesi, hasar tesbiti, afet yıkıntı ve atıklarının kaldırılması, yeniden yapılanma ve rehabilitasyon konuları incelenmiştir.
Keywords: Doğal Afetler_Türkiye; Kamu yönetimi; Mahalli İdareler; Yerel yönetimler (Belediyeler); Yerel Yönetimler_Türkiye