Presmiakuzide orta latans işitsel uyarılmış potansiyeller - Kırkım, Günay (My University, 2002)
Bu çalışmada, presbiakuzili 2 grup olguda, fonetik dengeli kelimeler ve cümlelerle elde edilen performans-şiddet fonksiyonları ile işitsel uyarılmış orta latans davranım odyometrisi (MLR) bulguları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Konuşmayı anlama puanı normal (%80-100) 15 presbiakuzili ve konuşmayı anlama puanı düşük (%80'in altında) 15 presbiakuzili olmak üzere iki çalışma grubunun bulguları ile iki kontrol grubunun bulguları karşılaştırılmıştır. Birinci kontrol grubu, çalışma grubundaki olgularla yaş ve cinsiyetin bire bir eşlendiği normal işiten 15 olgudan oluşmaktadır. İkinci kontrol grubu ise, yüksek frekanslara doğru artan işitme kayıplı, yaşları 20-35 arasında, çalışma grubu ile cinsiyetin bire bir eşlendiği genç kontrol grubudur. Olgular, saf ses davranım odyometrisi, cümle-kelime şiddet performans testi ve işitsel uyarılmış orta latans odyometrisi ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, konuşmayı anlama puanı normal presbiakuzili grubun ve konuşmayı anlama puanı düşük presbiakuzili grubun, kelimeler ve cümlelerle elde edilen performans-şiddet fonksiyon bulguları ve MLR bulguları, normal işiten yaşlı kontrol grubun bulguları ile karşılaştırıldığında, konuşmayı anlama puanı düşük presbiakuzili grubun konuşma testi bulgularında ve MLR'de sadece Na latansında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Konuşmayı anlama puanı düşük presbiakuzililerde, hem konuşma testlerinde hem de MLR Na latansındaki farklılığın nedeni, bu grupda nöral etkilenmenin daha fazla olmasına bağlı olabilir. Presbiakuzililerde periferal ve santral etkilenmenin değerlendirilebilmesi için, objektif bir test olan MLR Na latansının tesbit edilmesi, subjektif bir test olan konuşma testlerinden şiddet-performans fonksiyonunun tesbit edilmesine tercih edilebilir. Anahtar kelime: Presbiakuzi, konuşmayı anlama puanı, işitsel uyarılmış orta latans davranım.

Middle Latency Evoked Responses in a Group of Patients with Presbycusis This study examined the relationship between the auditory middle latency response audiometry results with the performance-intensity functions for sentences and phonetically balanced words obtained from two groups of subjects with presbycusis in the age range of 50 to 70 years. One of the study group was compared with fifteen subjects having a good speech understanding (%80-100), while the other study group consisted of fifteen subjects with poor speech understanding ( %80). The control group consisted of fifteen adult subjects having normal hearing matched for age and sex with the study groups. The second control group consisted of fifteen young adults in the age range of 20 to 35 years and having a high frequency hearing loss. Data were collected from all described groups using pure tone audiometry, performance-intensity test for sentences and words, and auditory evoked middle latency audiometry . Result of the present study revealed that there is significant difference between performance-intensity scores for sentences and phonetically-balanced word scores obtained from the study group with poor understanding. When study group was compared with the corresponding control groups were compared, a single parameter of middle latency evoked response, namely Na latency, obtained from presbycusis group with poor speech understanding were significantly different from those of the fully matched normally hearing group. The reason for the difference both in speech tests and the Na latency in MLR tests in presbycusis patients with poor speech discrimination may be due to the more pronounced neural involvement in this group of subjects. In subjects, with presbycusıs,determination of Na latency with an objective MLR test may be preferred to performance-intensity determination in speech tests for the evaluation of peripheral and central involvement. Key words: Presbycusis, speech understanding score, auditory middle latency response.
Keywords: Cerrahi; Konuşma Bozuklukları; Kulak hastalıkları (otoloji) ve işitme bilimi (odyoloji); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri