Etik iklimin örgütsel iletişim üzerindeki etkisi - Eyidoğan, Öznur (My University, 2013)
Bu çalışma, sağlık alanında hizmet sunan kişilerin, çalıştıkları hastanelerin etik iklimine ve örgütsel iletişimine ilişkin değerlendirmelerini tespit etmek ve bu ikisi arasındaki ilişkinin demografik ve sosyoekonomik özelliklere göre farklılaşma boyutunu ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Literatürde sağlık alanında etik iklim ve örgütsel iletişimin ayrı ayrı araştırıldığı çalışmalara rastlanırken sağlığın etik iklim ve örgütsel iletişim üzerindeki etkisini konu alan araştırmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmaya farklı hastane ve meslek kademelerinden 331 çalışan katılmış ve katılımcılara 84 soruluk bir anket uygulanmıştır. Araştırmada etik iklim konusunda sosyal sorumluluk, yasalar-kodlar ve kurallar, kurum çıkarı, kişisel çıkar, arkadaşlığı önemseme faktörleri ortaya çıkmıştır. Örgütsel iletişim konusunda ortaya çıkan faktörler ise çalışma arkadaşlarıyla iletişim, örgütsel iletişim araçları, sorumlularla (yöneticilerle) iletişim, iletişimin hasta çalışan üzerine etkisi, örgütsel iletişimin sosyal ve kültürel, örgütsel iletişim araçlarının hasta-çalışan üzerine etkisi ile hasta-çalışan iletişiminde zamanlamanın etkisi boyutu olarak adlandırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda etik iklimin örgütsel iletişim üzerinde farklı boyutlarda açıklayıcı etkisi vardır. Boyutlar açısından bakıldığında hastane çalışanlarının en çok algıladıkları etik iklim “yasalar, kodlar ve kurallar”, en az algıladıkları etik iklim türü ise “arkadaşlığı önemseme” boyutudur. Örgütsel iletişime boyutları açısından bakıldığında hastane çalışanları tarafından “örgütsel iletişim araçlarının hasta-çalışan üzerine etkisi boyutu” en fazla algılanırken “hasta-çalışan iletişiminde zamanlamanın etkisi boyutu” en az algılanmaktadır.

This study is conducted to determine the evaluations on the hospitals’ ethical climate and organizational communication of people who work and provide services in health sector; and to put forth the differentiation level of the relationship between these two according to demographic and socioeconomic characteristics. In the literature, works focusing on ethical climate and organizational communication in health sector can be seen as separate studies; although works on the effect of health on ethical climate and organizational communication are limited. 331 employees from different hospitals with different titles participated in this research and they answered a questionnaire consisting of 84 questions. Research shows ethical climate factors such as social responsibility, laws-codes and rules, organizational interest, personal interest and importance of friendship. Factors about organizational communication have been communication with co-workers, tools of organizational communication, communication with administrators (supervisors), effect of communication on patient-employee relations, social and cultural effects of organizational communication, effect of organizational communication tools on patient-employee, effect of timeliness on patient-employee relations. Analyses show that ethical climate has different levels of explanatory effects on organizational communication. When we look from different aspects, we see that the most perceived ethical climate by hospital employees is “laws, codes and rules”; whereas the least perceived ones is “friendship”. On the other hand, when we look from organizational communication aspects we see that the most perceived one by hospital employees appear to be “effect of organizational communication tools on patient-employee”; whereas the least perceived one happens to be “effect of timeliness on patient-employee relations”.
Keywords: Endüstriyel İlişkiler; İletişim; İletişim, Endüstriyel ilişkilerde; Örgüt Kültürü; Örgütsel Bağlılık; Yönetim