556 sayılı MarKHK hükümleri çerçevesinde marka hakkının tüketilmesi ilkesi - Gülpınar, Mert Kaan (My University, 2013)
556 Sayılı MarKHK hükümleri çerçevesinde marka hakkının tüketilmesi isimli yüksek lisans tez çalışmamda; marka hakkının tüketilmesi ilkesini ayrıntılı olarak inceleyerek ve ulusal – uluslararası mahkeme kararlarını bir arada değerlendirerek genel bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Şöyle ki; Bu kapsamda marka hakkının tüketilmesi ilkesini incelemeden önce tükenecek olan marka hakkının kapsamının daha iyi irdelenebilmesi sadedinde; marka hakkının tanımı, marka olarak hangi işaretlerin tescil edilebileceği, markanın türleri ile işlevi ve son tahlilde marka hakkının hukuki niteliği ve özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu hususlar tezimde ayrıntılı olarak açıklandıktan sonra marka hakkının tüketilmesi ile ilgili temel kavramlardan bahsedilmiş ve devamında marka hakkının tüketilmesi ilkesinin şartları ulusal ve uluslararası mahkeme kararları da dikkate alınarak ayrıntılı bir biçimde açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak ise; marka hakkının tüketilmesi ilkesinin istisnası kapsamında; hangi hallerin marka hakkının tüketilmesi ilkesi kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulanarak olması gereken hukuk üzerine tartışmalar yapılıp marka hakkının tüketilmesi ile ilgili olarak kapsamında savunduğum görüş, tez içerinde açıklamaya çalıştığım argümanlarla desteklenerek ispatlanmaya çalışılmıştır.

Here, In my thesis, which is named as “Exhaustion of trademark rights within the framework of numbered 556 decree law”; I tried to explain the principle of exhaustion of trademark rights by evaluating the national – international courts decisions and tried to reach a common conclusion in respect of the topic. Here the abstract of my thesis is as follows; Before I examined in detail the principle of exhaustion of trademark rights; I tried to find out that what the exhausted trademark right is; so in this manner; I explained in detail respectively; trademark rights and its definition, what signs can be registered as a trademark, trademark function and legal characteristic of trademark rights. After evaluating this topic in detail; I tried to explain the basic concept of the principle of exhaustion of trademark rights. And afterwards; I tried to analyze the principle of exhaustion of trademark rights in detail by elaborating national and international courts decisions. Finally; within the framework of the exception of exhaustion of trademark rights; I tried to explain what situations can be seen as the aforementioned exception. After all, finally; we tried to draw a conclusion related to the principle of exhaustion of trademark rights by citing to the arguments which i referred in my thesis.
Keywords: Marka Hakkı; Özel Hukuk