Başka bir dünya için ağ atmak: siber ortamda barış hareketleri - Emre, Perrin Öğün (My University, 2012)
BAŞKA BİR DÜNYA İÇİN AĞ ATMAK : SİBER ORTAMDA BARIŞ HAREKETLERİ Bu çalışmada yeni toplumsal hareketlerin siyasal iletişim ve örgütlenme süreçlerinde internetin olanaklarından nasıl ve ne ölçüde yararlandıkları sorusuna cevap aranmaktadır. Çalışma kapsamında belirlenen İstanbul merkezli yedi barış temelli toplumsal hareket grubunun temsilcileri ve takipçileriyle derinlemesine görüşmeler yapılmış ayrıca, gene internet ortamında 799 kişiyle anket gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın empirik bulguları, kamusal alan, siyasal iletişim ve yeni toplumsal hareketlere ilişkin teoriler çerçevesinde analiz edilerek, internet ortamında gerçekleşen siyasal iletişimin siyasetin dönüşümündeki rolü sorgulanmaktadır. Çalışmanın Giriş başlığını taşıyan birinci bölümünde, araştırmanın temel sorunsalları ve argümanları ortaya konmuştur. İkinci bölümde yeni iletişim teknolojileri ve toplumsal hareketlere dair genel bir değerlendirme yapılmaktadır. Kuramsal çerçevenin yer aldığı üçüncü bölümde, siber ortamın kamusal niteliği Jürgen Habermas’ın “kamusal alan” ve “iletişimsel eylem” kuramları ile, Manuel Castells’in “ağ toplumu” kuramı çerçevesinde sorgulanmakta, bu bağlamda yeni toplumsal hareketlerin ayırıcı özellikleri irdelenmektedir. Dördüncü bölümde barış temelli toplumsal hareketlerin Türkiye’deki gelişim süreçleri ele alınmakta, çalışmanın empirik alanını oluşturan yedi toplumsal hareketin genel yapıları, kuruluş amaçları ve öne çıkan etkinlik ve kampanyaları değerlendirilmektedir. Bu bölümde toplumsal hareketlerin e-posta, sosyal ağlar ve web siteleri aracılığıyla yürüttükleri siyasal iletişim etkinlikleri de incelenmektedir. Beşinci bölümde ise 799 kişiye uygulanan “Barış Temelli Toplumsal Hareketlerde İnternet Kullanımı” başlıklı anketin sonuçları değerlendirilmekte, bu çerçevede ele alınan toplumsal hareketlerin temsilci ve takipçilerinin siyasal iletişim bağlamında internet ortamından yararlanma eğilimleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise araştırmadan elde edilen sonuçlar kaydedilmekte ve internet ortamının yeni toplumsal hareketlerin yanı sıra genel anlamıyla siyasetin dönüşümünde nasıl bir rol oynayabilecekleri tartışılmaktadır. Barış hareketleri, Siber ortam, Habermas, İletişimsel eylem

NETWORKING FOR ANOTHER WORLD : PEACE MOVEMENTS IN CYBERSPACE In this study, an answer is sought as to how and to what extent new social movements make use of internet facilities in political communication and organisational processes. In-depth interviews were conducted with the representatives and followers of seven peace-based social movement groups selected within the context of the study based in Istanbul, in addition, an internet survey was conducted with 799 people. By analysing the empirical findings of this study within the theoretical framework of public space, political communication and new social movements, the role of political communication through the internet on the transformation of politics is investigated. In the first part of the study, entitled Introduction, the basic problematics and the arguments of the research are presented. In the second part, an overall evaluation of new communication technologies and social movements is carried out. In the third chapter where the theoretical framework is put forth, the public nature of the cyber environment is addressed within the framework of Jürgen Habermas's public sphere and communicative action theories and Manuel Castells' network society theory; in this context, the differential characteristics of new social movements are examined. In the fourth chapter, the development process of peace-based social movements in Turkey are discussed, the overall structures, organisational goals and their prominent events and campaigns are evaluated. In this section, political communication activities of social movements carried out through e-mail, social networks and websites are also investigated. In the fifth chapter, the results of the survey entitled Peace-based Internet Use in Social Movements conducted with 799 people are evaluated. In this context, the trends of the use of the internet environment by the representatives and followers of social movements are analysed comparatively in terms of political communication. In the conclusion part of the study, the results obtained from the study are recorded and what kind of role the internet environment can play in the transformation of new social movements as well as in the transformation of politics in general, is discussed. Barış hareketleri, Siber ortam, Habermas, İletişimsel eylem
Keywords: Basın; İletişim_İnternet; Siyasal İletişim