Girişimciliğin finansmanında melek sermaye ve Türkiye uygulaması - Bingöl, Gözde (My University, 2015)
Dünyada uzun bir geçmişe sahip olan,Türkiye’de ise çok yeni ve sınırlı uygulaması bulunan melek sermayeyoluylabaşarılıgirişimcilik faaliyetleri,gün geçtikçe artmaktadır. Melek sermayedarlar varlıklı bireyler olup, işletmede

sermaye şeklinde yer almakta; aynı zamanda girişimcilik faaliyetlerindeki deneyimleriyle danışmanlık da sağlamaktadırlar.İhtiyaç duyulduğundatavsiye ve geri bildirimlerle girişimcilik faaliyetlerine önemli ölçüde katkı sağlayan bu başarılı kişiler melekler şeklinde de adlandırılmaktadır. Yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeline sahip işletmelere yatırım yapan ve kendi bilgi birikimleriyle girişimcilere samimi destek sağlayan özel bir yatırımcı tipi olarak tanımlanan melek yatırımcı, 21.y.y.’ınbaşlarında girişimcilik finansmanında önemli rol üstlenmiştir. Girişimcilik faaliyetlerinin hayat bulması ve geliştirilmesinde önemli katkı sağlayan melek sermaye, aynı zamanda ekonomik kalkınmaya da katkı sağlamaktadır. Amerika BirleşikDevletleri’ndeve diğer ülkelerde kullanımı hızla yaygınlaşan bu finansman yönteminin kullanımı Türkiye’de de gittikçe artmaktadır. 21.y.y.’ınbaşlarında sık sık adını duyduğumuz dünyaca ünlü birçok işletme,finansmanında melek sermaye tercih etmiştir. Bu çalışmada girişim ve girişimcilik, girişimcilik finansmanı ve melek sermaye üzerine araştırmalar yer almaktadır. Az ama gittikçe artan sayıda olan melek yatırımcıların ve girişimcilerin Türkiye’deki uygulamalarının sonuçları,mevcut yönleriyle katkıları ortaya konmaya çalışılmaktadır. Melek Sermaye, Girişimcilik, Girişimciliğin Finansmanı ABSTRACT Successfulentrepreneurshipactivitythroughangelcapitalthathas alonghistoryaroundtheworld, isincreasinginTurkeydaybydayalthoughit isnewandlimited.Angelinvestorswhilebeingwealthypeoplewhotakeplacein anenterpriseascorecapital,theyalsosupplycounselprovidingtheirexperiencegainedfromtheirentrepreneurshipactivities.Entrepreneurscallthesesuccessfulpeopleangelsbecausewhentheyareinneed,angelsgivethemfeedbackandcontributetotheirentrepreneurshipsignificantly. Anangelinvestorisknownasonekindofprivateinvestorwhoinvestsinfirmsthathave a high risk but a highpotential to grow.Ontheotherhand,angelinvestors,entrepreneursandprovidefriendlysupportwiththeirexperience, entrepreneurialfinanceplaysanimportantrole intheearly21stcentury.Theyhelpentrepreneurshipexistandimprovesignificantlywhilecontributingtoeconomicdevelopment.TheuseofthisfinancingmethodthattheusageintheUnitedStatesandothercountriesisspreadingrapidly, isalsoincreasingsteadilyinTurkey. Intheearly21stcentury,weoftenheardthattheypreferredtofinancemanyoftheworldfamouscompany,angelcapital.Thisstudyfeaturesinitiativeandentrepreneurship,entrepreneurialfinanceandresearchonangelcapitalfinancing.The results of the implementation of a small but growing number of entrepreneurs and angel investors inTurkeyareshowninthisstudywiththeircurrentdirectionandcontributions. AngelCapital,Entrepreneurship,EntrepreneurshipFinancing
Keywords: Girişimcilik; Sermaye piyasası; Sermayedarlar ve finansörler