İş birlikli öğrenmeye dayalı etkinliklerin 7. sınıf öğrencilerinin kavramsal öğrenmeleri ile sosyal ve deneysel süreç becerilerine etkisinin incelenmesi - Kaçar, Biket (My University, 2024)
Bu çalışmada, iş birlikli öğrenme yönteminin 7.sınıf öğrencilerinin kavramsal öğrenmeleri ile sosyal ve deneysel süreç becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 33’ü deney grubunda, 34’ü kontrol grubunda olmak üzere 67 öğrenci oluşturmaktadır. Toplam 7 hafta süren uygulamada, dersler araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Kontrol grubunda dersler mevcut öğretim programına göre işlenirken deney grubunda aynı konu ve kazanımlar iş birlikli öğrenme yöntemine göre işlenmiştir. Araştırmanın verileri, nicel ve nitel yöntemlerin bütünleştirilerek kullanıldığı karma araştırma yaklaşımıyla elde edilmiştir. Nicel veriler, “Kavramsal Anlama Testi”, “Bilimsel Süreç Becerileri Testi”, “Sosyal Beceri Ölçeği” ve “Bireysel Değerlendirme Rubriği” ile toplanmıştır. Nitel veriler ise “İş Birlikli Öğrenme Gruplarının Çalışma Kağıtlarını Değerlendirme Rubriği” ve “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu” ile elde edilmiştir. İş birlikli öğrenme yönteminin etkililiğini karşılaştırmak amacıyla “Kavramsal Anlama Testi”, “Bilimsel Süreç Becerileri Testi” ve “Sosyal Beceri Ölçeği” deney ve kontrol grubu öğrencilerine ön test ve son test olarak uygulanmıştır. “Bireysel Değerlendirme Rubriği” ve “İş Birlikli Öğrenme Gruplarının Çalışma Kağıtlarını Değerlendirme Rubriği” deney grubuna uygulama süreci içerisinde, “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu” ise deney grubundaki bazı öğrencilere uygulama bitiminden sonra uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin çözümlenmesi ile elde edilen bulgular doğrultusunda “Kavramsal Anlama Testi”, “Bilimsel Süreç Becerileri Testi” ve “Sosyal Beceri Ölçeği”nde son test puan ortalamaları bakımından deney grubu lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel verilerinin çözümlenmesi ile elde edilen bulgular doğrultusunda da öğrencilerin uygulamalar ilerledikçe deneysel süreç beceri basamaklarındaki beceri düzeylerinin arttığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen bulgularda öğrenciler, iş birlikli öğrenme yönteminin kavramsal öğrenmelerini, sosyal ve deneysel süreç becerilerini geliştirdiği yönünde görüşler belirtmiştir. Sonuç olarak, iş birlikli öğrenme yönteminin geleneksel öğrenme yöntemine göre öğrencilerin kavramsal öğrenmeleri ile sosyal ve deneysel süreç becerilerini artırmada daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This study aimed to examine the effects of cooperative learning method on 7th grade students' conceptual learning and social and experimental process skills. The study group of the research consists of 67 students, 33 in the experimental group and 34 in the control group. During the application, which lasted a total of 7 weeks, the lessons were conducted by the researcher. While the lessons were taught according to the current curriculum in the control group, the same subjects and achievements were taught according to the cooperative learning method in the experimental group. The data of the research was obtained with a mixed research approach in which quantitative and qualitative methods were integrated. Quantitative data were collected with the Conceptual Comprehension Test, Scientific Process Skills Test, Social Skills Scale and Individual Assessment Rubric. Qualitative data were obtained through the Rubrik for Evaluating Working Papers of Collaborative Learning Groups and the Semi-Structured Interview Form. In order to compare the effectiveness of the cooperative learning method, Conceptual Comprehension Test, Scientific Process Skills Test and Social Skills Scale were applied to the experimental and control group students as pre-test and post-test. Individual Evaluation Rubric and Rubrik for Evaluating Working Papers of Cooperative Learning Groups were applied to the experimental group during the application process, and Semi-Structured Interview Form was applied to some students in the experimental group after the end of the application. In line with the findings obtained by analyzing the quantitative data of the research, a significant difference was detected in favor of the experimental group in terms of post-test score averages in the Conceptual Comprehension Test, Scientific Process Skills Test and Social Skills Scale. In line with the findings obtained by analyzing the qualitative data of the research, it was found that the students' skill levels in the experimental process skill steps increased as the applications progressed. In addition, in the findings obtained from semi-structured interviews, students stated that the cooperative learning method improved their conceptual learning and social and experimental process skills. As a result, it was concluded that the cooperative learning method is more effective in increasing students' conceptual learning and social and experimental process skills compared to the traditional learning method.
Investigation of the effect of cooperative learning-based activities on the conceptual learning and social and experimental process skills of 7th grade students
Keywords: Bilim; Conceptual Learning; Deneysel Süreç Becerileri; Education, Secondary; Educational; Eğitim; Eğitim, Orta; Experimental Process Skills; İş Birlikli Öğrenme; Kavramsal Öğrenme; Middle school education; Ortaokul eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Öğrenim ve öğretim (Ortaokullar); Science; Social Skills; Sosyal Beceri Cooperative Learning; Study and teaching; Study and teaching (Middle school); Turkey; Türkiye