Global elektronik ticarette ticaret noktaları organizasyonu - Sarı, Murat (My University, 1999)
İnternet kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. İşletmelerin mevcut bilgi akışını giderek mal ve hizmet akışına çevirmeleri sonucunda ticari internet ortaya çıkmış ve yepyeni bir pazar oluşturmuştur. İletişim ve bilgi teknolojilerindeki gelişmeleri iş dünyasına ulusal/ uluslararası ticarete yansıtan elektronik ticaret, doğrudan fiziksel bağlantı kurmaya ya da fiziksel bir değiş-tokuşa gerek kalmadan, tarafların elektronik olarak iletişim kurdukları her türlü ticari iş etkinlikleridir. Bu etkinlikler, şirketler arasında gerçekleşebileceği gibi şirket-tüketici-idare üçgeninde de gerçekleşebilmektedir. Bu çalışma elektronik ticaretin en önemli uygulama alanlarından biridir. Uluslararası rekabet üstünlüğü açısından önemli esneklikler sağlayan küresel e-ticaret ağlarının en yaygını ve kabul görmüş olanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ile 1992 yılında başlatılan ticarette etkinlik girişimi çerçevesinde hayata geçirilmiştir. Ticaret Noktaları(TN); KOBİ'lerin, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin uluslar arası ticarete katılım düzeylerinin yükseltilmesi; dış ticaretle ilgili sorunlara modern bilgi teknolojilerinin imkanları ile çözüm bulma konusunda ülkeleri bilgilendirme ve uluslararası ticareti engelleyici ulusal düzenlemeleri basitleştirerek ticari işlem maliyetlerinin düşürülmesi amaçları ile başlatılan bir girişimdir. Beş bölümden oluşan GLOBAL ELEKTRONİK TİCARETTE TİCARET NOKTALARI ORGANİZASYONU isimli tezimde; Birinci bölümde; ticaret noktaları organizasyonunun temeli e-ticaret kavramı irdelenmiş, şirketlere getirdikleri, İkinci bölümde; tezin asıl konusu olan global elektronik ticaret için benzeri olmayan bir araç olan ticaret noktaları organizasyonu, Üçüncü bölümde; Türkiye'deki internet ve e-ticaret uygulamaları ile gerek kurulu gerekse kurulacak ticaret noktaları anlatılmış bununla birlikte İstanbul'da kurulması düşünülen İstanbul Ticaret Noktası (İTN)'nin fizibilite çalışmaları, Dördüncü bölümde; dünya ve Türkiye'deki ticaret noktaları ve e-ticaret ile ilgili düşünceleri ve önerileri, Beşinci bölümde; Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu'nun Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na sunduğu rapor ile e-ticaret terimleri sözlüğü anlatılmıştır. Sonuç olarak internet; sadece kendini değiştirmiyor aynı zamanda dünyayı değiştiriyor. Unutmamalıdır ki, internetteki ticaretin, şu andaki ve gelecekteki konumu itibariyle hem sizi hem de işinizi etkileyecektir. The internet is constantly and rapidly changing and so too will the methods, resources and services for doing business on the internet. Also the internet has emerged from the academic research world to become one of the most significant driving forces behind change and innovation. Trade Point Organization (TPO) started out with a view to assisting small and medium-sized enterprises (SMEs) in taking advantage of global trade opportunities by providing them with access to new information technologies. Trade Points are a core component of trade efficiency initiative which responds to the urgent need to improve the capacity of developing countries and LDCs to compete in global markets. When, in March 1992, in Cartagena (Colombia), the TPO was launched by United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) VIII, few observers could predict the pace at which electronic commerce would develop in the following few years. When, two years later, it had however become clear that the issue of trade efficiency had rapidly moved from field of trade procedures to that of trade policy and also considered several hundred practical recommendations on how to improve trade efficiency through six major areas and sectors (business practices, business information, customs, transport, banking, insurance and telecommunications). Moreover, in the TPO has proved useful in at least two other respects. First, it has helped some countries to show that, once offered access to rigt tools, their own enterprises (especially SMEs) could generate the 'critical mass' of traffic which external investors would require to finance local telecommunications infrastructure. Second, Trade Points have contributed to disseminating internationally recognized norms and standarts in areas such as customs, EDI messages or 'commercial best practices'.
Keywords: Genel yönetim; İŞLETME - ORGANİZASYON; Organizasyon ve finansman