CLO 3D dijital tasarım programının Türk hazır giyim endüstrisinde kullanımı ve tasarım kültürüne etkisi - Ünlü, Ayşenur (My University, 2024)
Geleneksel yöntemler ile yapılan tasarım ve çizim teknikleri, bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle hızlı bir şekilde dijitalleşmektedir. Birçok tasarım disiplininde olduğu gibi tekstil ve giysi tasarımına yönelik pek çok yazılım geliştirilmiştir. İplik tasarımından başlayarak bitmiş ürün tasarımına, pazarlama aşamasına kadar tasarım ve üretim sürecinin her alanına yönelik dijital programlar mevcuttur. Bu programlar ürün tasarımı sürecinde teknik çizimler, kumaş yüzey tasarımları, giysi kalıpları ve üç boyutlu (3D) sanal prototip (İlk Örnek) hazırlama dahi birçok aşamada etkin olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın odak noktası, dünyada ve Türk hazır giyim endüstrinde yaygınlaşmaya devam eden üretim, tasarım süreçlerinde etken rol alan sanal, gerçeğe yakın giysi görselleştirmesi oluşturan 3D tasarım CLO 3D’nin Türk hazır giyim endüstrisinde kullanımı ve tasarım kültürüne etkilerini araştırmaktadır. Son çeyrek yy. da dijital teknolojilerin gelişimi, sürdürülebilir, yaklaşımların yaygınlaşması rekabet vurgusu ve yeni iş süreçlerinin geliştirilmesi sanal programların moda endüstrinde kullanımını yaygınlaştırmıştır. COVID-19 pandemi süreci özellikle CLO 3D programının hazır giyim endüstrisinde kullanımını hızlandıran en önemli etkenlerden biri olmuştur. Bu programların kullanımı birçok markanın stratejik planlarına dahil edilirken tasarımcıların da hızla uyumlandığı tasarım araçlarından biri olarak kabul edilmektedir. Araştırmanın metodolojisi, dijital ve basılı literatür taraması, röportaj ve gözlem yöntemlerinin yanında tez yazarının konuya ilişkin kişisel deneyimlerinin katkısına dayanmaktadır. Türk hazır giyim endüstrisinin içerisinde bulunduğu rekabet vurgusunu ön plana alarak, COVID-19 pandemisinin getirmiş olduğu zorunluluklar çerçevesinde, sektörel, bireysel anlamda tasarım ve yaratım süreçlerinde CLO 3D tasarım programının kullanımı sürdürülebilirliğe katkı sağlarken, süreçlerde hız, etkin zaman ve maliyet yönetimi sağlamasına olanak tanımaktadır. Ara yüz kullanım kolaylığı programın tanınma politikaları, programın kullanım ve yayılımını arttırmıştır. Ayrıca bireysel kullanımlarda ve deneysel yaklaşımlarda tasarımcı bireyin yaratıcılığına olanaklar sağlamaktadır. Tüm bu etmenlerin, yapıların stratejik ve ticari kararlarına nasıl etki edeceği tasarım yönetimi, tasarım kültürünün nasıl yönetildiğini göstermektedir. Tüm bu eylemlerin insan odağında, insana fayda kaygısıyla yüksek bilinçle yapılması gerekmektedir

Design and drawing techniques made with traditional methods are rapidly digitalized with the development of computer technologies. As in many design disciplines, many software has been developed for textile and garment design. Digital programs are available for every aspect of the design and production process, starting from yarn design to finished product design to marketing. These programs are used effectively in many stages of the product design process, including technical drawings, fabric surface designs, clothing patterns and three-dimensional (3D) virtual prototype (First Sample) preparation. The focus of this study is to investigate the use of CLO 3D, a 3D design program that creates virtual, lifelike garment visualization that plays an active role in production and design processes, which continues to become widespread in the world and in the Turkish ready-to-wear industry, in the Turkish ready-to-wear industry and its effects on design culture. In the last quarter century, the development of digital technologies, the spread of sustainable approaches, the emphasis on competition and the development of new business processes have expanded the use of virtual programs in the fashion industry. The COVID-19 pandemic process has been one of the most important factors accelerating the use of the CLO 3D program in the ready-to-wear industry. While the use of these programs is included in the strategic plans of many brands, it is considered as one of the design tools that designers quickly adapt to. The methodology of the research is based on the contribution of the thesis author's personal experiences on the subject, as well as digital and printed literature review, interview and observation methods. By prioritizing the competition of the Turkish ready-to-wear industry, within the framework of the obligations brought by the COVID-19 pandemic, the use of the CLO 3D design program in sectoral and individual design and creation processes contributes to sustainability, while allowing it to provide speed, effective time and cost management in processes. The ease of use of the interface and the recognition policies of the program have increased the use and dissemination of the program. In addition, it provides opportunities for the creativity of the designer individual in individual uses and experimental approaches. How all these factors will affect the strategic and commercial decisions of the buildings shows how design management and design culture are managed. All these actions should be carried out with a high consciousness with a focus on people, with the concern of benefiting people
The use of CLO 3D digital design program in Turkish garment industry and its effect on design culture
Keywords: Costume design; Digital techniques; Dijital teknikler; Fashion design; Giysi tasarımı; Moda tasarımı; Turkey; Türkiye