Establishment of a human resources management system model in a training and consulting foundation - Çetinkaya, Eda (My University, 2003)
Bilgi toplumu olarak adlandırılan toplumlar, adeta insani değerlere duyarlılığı yeniden keşfetmiştir. Bu duyarlılığın bir sonucu olarak İnsan Kaynakları Yönetimi yalnız çalışana değil insana bütün olarak tüm yönleri ile bakma gereksinimine yanıt olarak ortaya çıkmış iş ortamındaki uygulamaların tümünü kapsamaktadır. Günümüz dünyasında İnsan Kaynakları Yönetimi, Personel Yönetiminden çok uzaklaşmış, kurumların rekâbet gücünü artırıcı stratejik düşünce üretimini sağlayan, çalışanlarla yönetimi ortak noktada buluşturan bir görev üstlenmiştir. İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri olarak adlandırılan işe alma, seçme - yerleştirme, ücret yönetimi, performans yönetimi, kariyer planlama ve yedekleme, eğitim-gelişim gibi sistemlerin tasarımları insan kaynağının etkin şekilde kullanımını sağlamak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Uygulamaların özellikle özel sektörde başarılı örnekleri olduğu gibi başarısız ve verimsiz örnekleri de mevcuttur. Bu çalışmada kamu sektöründe faaliyet gösteren bir eğitim ve danışmanlık kurumu için yukarıda sözü geçen İnsan Kaynakları Yönetim Sistemlerinin bütünsel tasarımlarını sağlayan bir organizasyonel model geliştirilmiştir. Literatürdeki özgün model ve yaklaşımların, uygulanmış sistemlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Önerilen model ve uygulama yöntemi insan kaynağının daha etkin kullanımını sağlayan kapsamlı bir sistemdir. Model içinde geliştirilen bazı yöntem ve kavramlar özgündür. Societies called information societies have almost discovered the sensitivity to the human values, again. As a result of this sensitivity, Human Resources Management covers all of the business applications that appeared as an answer to the need of looking a human totally with his/ her sides rather than looking him/ her as an employee, only. Nowadays, Human Resources Management is far away from Personnel Management, it took a mission of providing the production of strategic ideas, which increase the competitive force of the Institutes and getting employees and the management together at a common point. The design of the Human Resources Management Systems such as employment, selection - recruitment, pay management, performance management, career planning and compensation, training - development are being done by different Institutes and Institutes for providing an effective use of human resources. Although there are successful applications especially in private sector, there are unsuccessful and ineffective ones, also. In this study an organizational model was developed for overall design of the Human Resources Management Systems that are mentioned above in training and consulting Institute that gives service in public sector. The original models and approaches, implemented systems in literature have been compared. The model and the implementation methodology proposed is a comprehensive system of using human resources more effectively. Some of the methodologies and concepts developed are also unique.
Keywords: Genel yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel yönetimi