Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu atmosferindeki parçacıkların sınıflandırılması - Yollu, Burcu (My University, 2007)
MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÖZTEPE KAMPUSU ATMOSFERİNDEKİ PARÇACIKLARIN SINIFLANDIRILMASI Her geçen gün artan dünya nüfusu, gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak, aşırı enerji tüketimi sonucu çevre ve hava kirliliği kaçınılmaz hale gelmektedir. Atmosferik parçacıklar hava kirliliğinin başlıca nedenlerindendir. Bu parçacıklar boyutları ve konsantrasyonlarına göre de insan sağlığını tehdit ederler. Kampüsümüz şehir merkezinde, taşıt trafiğinin de bulunduğu yoğun kullanıma maruz kalan, bir bölgede bulunur. Bu araştırmada kampus atmosferinde her gün soluduğumuz partikül maddelerin büyüklük dağılımı, kimyasal bileşenleri ve fiziksel yapılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu tez çalışması örnekleme, analiz ve değerlendirme aşamalarından oluşur. Örnekleme aşamasında kampus içinde seçilen kritik bir bölgeye yerleştirilen örnekleme cihazın da, belirli periyotlarla parçacıklar PM10 başlığı kullanılarak filtreler üzerinde biriktirilmiştir.Analiz aşamasında 2 farklı filtre kullanılmıştır. Membran Filtrelerde toplanan partikül maddelerin büyüklük dağılımları taramalı elektron mikroskobunda (SEM) ve kimyasal bileşenler ise SEM’in EDS (enerji ayrımlı X ışınları mikroskobu) probunda belirlenmiştir. Teflon Filtrelerdeki partikül maddelerin elemental konsantrasyonları ICP-MS (Endüksiyonla çiftlenmiş plazma- kütle spektrometresi) cihazında belirlenmiştir. Bu tez çalışmasının sonunda büyüklük dağılımı açısından bulunan ortalama değerlerle, TC. HKKY (Hava Kalitesi Koruma Yönetmeliği) e göre, sınır değerleri aşmadığımız buna rağmen Avrupa Birliği sınır değerlerini aştığımız tespit edilmiştir. Bulunan bu değerlerle, elemental ve kimyasal analizler sonucu soluduğumuz havanın toplumdaki hassas kişiler ve çocuklar için risk teşkil ettiği belirlenmiştir.

MARMARA UNIVERSITY, CAMPUS OF GOZTEPE CLASSIFICATION OF THE PARTICLES ON THE ATMOSPHERE The environmental and air pollution has become inevitable due to the constant rise in global population, advance in technology and excessive energy consumption related to it. Atmospheric particles are one of the major reasons of air pollution. These particles threaten human health according to their sizes and concentrations. Our campus is located at the city center and in a populated area that also contains vehicle traffic. This study aims at determining the magnitude distribution, chemical components and physical structures of the particles within the atmosphere of our campus that we inhale every day. This thesis is made up of three parts, namely, sampling, analysis and evaluation. During the sampling stage, the sampling device is placed in a critical location of the campus and particles are accumulated periodically on filters using a PM10 head. During the analysis stage 2 different filters are used. The magnitude distribution of the particles accumulated on membrane filters are detected with scanning electron microscope (SEM) while their chemical components are determined with the EDS (Energy Dispersive X-Ray Spectrometer) probe of SEM. The elemental concentrations of the particles on Teflon filters are assessed with ICP-MS (Inductively coupled plasma mass spectrometry).This thesis conclude that as far as average values with regards to magnitude distribution and TC. HKKY (Preserving Air Quality Regulations) standards go, we do not pass the threshold values. However, we do pass the EU threshold values. As a result of these estimated calculations, it is determined that the air that we breathe causes a risk to sensitive people and children.
Keywords: Hava Kalitesi; Hava Kirliliği