Müziğin fetal kalp hızı örneklerine ve reaktif trase sonuçlarına etkisi - Aktaş, Büşra (My University, 2021)
Amaç: Araştırma non stres test sırasında dinletilen müziğin fetal kalp hızı örneklerine ve reaktif trase sonuçlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırma, İstanbul’da özel bir hastanede 04.01.2021-31.08.2021 tarihlerinde non-stres test için gelen ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 286 gebe ile yürütülmüştür. Gebeler randomizasyon yöntemi ile gruplara (143 müzik, 143 kontrol) ayrılmıştır. Araştırmanın verileri “Risk Değerlendirme Formu”, “Kişisel Bilgi Formu” ve Durumluk Kaygı Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Müzik grubundaki gebelere tercih ettikleri iki müzik makamından (Acemşiran veya Rehavi) biri MP3 çalarla ve kulaklık yoluyla non-stres test süresince dinletilmiştir. Kontrol grubuna yalnızca rutin bakım verilmiştir. Bulgular: Çalışmada gruplar sosyo-demografik, obstetrik ve mevcut gebelik özellikleri açısından benzerlik göstermiştir (p>0,05). Non-stres test sırasında anne tarafından algılanan fetal hareket sayısı, fetal kalp hızı variabilitesi, akselerasyonu ve Durumluk Kaygı Ölçeği son test sonuçları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Müzik grubunda yer alan gebelerin %46,9’unun variabilitesinin artmış olduğu, %56,6’sında 6-10 arasında akselerasyon gözlendiği, %99,3’ünün non-stres test sonucunun reaktif olduğu bulunmuştur. Müzik dinletilen gebelerin uygulamadan memnun olma düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Müziğin fetal kalp hızı değişkenleri, non-stres test sonuçları üzerinde pozitif etkisi olurken, maternal kaygıyı azaltmıştır. Non-stres test uygulaması sırasında müziğin kullanımı önerilir.

Objective: This study aimed to determine the affect of the music listened during non-stress test on the fetal heart rate samples and reactive trace results. Materials and Methods: The research is carried out with 286 pregnant women who came for non-stress test and comply with the criteria a private hospital in İstanbul between the dates 04.01.2021-31.08.2021. The pregnant women are grouped with randomization (143 music, 143 control). The data of the research is collected by using ‘‘Risk Evaluation Form’’, ‘‘Personal Information Form’’ and ‘‘State Anxiety Scale’’. The pregnant women in the music group listened to music they prefer (Acemşiran-Rehavi) with a MP3 player and headphones throughout the non-stress test. The control group was given the routine care. Results: A similarity was observed between the groups in terms of socio-demographic characteristics, obstetrics and existing pregnancy features (p>0,05). A statistically significant difference was detected between the groups in terms of the number of fetal movements perceived by the mother, variability, acceleration and State Anxiety Inventory post-test results (p<0,05). It was found that 46.9% pregnant women in the music group had increased variability, 56.6% had 6-10 accelerations, 99.3% had reactive non-stress test results. It was determined that the pregnant women in the music group were highly satisfied with the music they listened. Conclusions: The music had positive impact on fetal heart rate variables and non-stress test results, and reduced the maternal anxiety. The music is recommended while the non-stress test is performed.
Keywords: anxiety; Ebelik; fetal heart rate; fetal kalp hızı; gebe; Health; kaygı Non-stress test; Midwifery; music theraphy; müzik terapi; Non stres test; pregnant; Sağlık