Dağıtık veri tabanı sistemlerinde optimizasyon süreçleri ve uygulamaları - Şengül, A. Yasemin (My University, 2010)
Çalışmada dağıtık veri tabanı sistemleri gelişim süreci ve bu gelişimi etkileyen faktörler incelenmiştir. Dağıtık veri tabanı sistemleri sadece bilgi ve iletişim teknolojileri ile değil sosyal ve kültürel birçok faktör ile etkileşim halinde olmuştur. Bilgi toplumuna geçilmesi, bununla beraber küreselleşme eğiliminin başlaması bilgi ve iletişim teknolojilerindeki birçok gelişmeyi tetiklemiştir. Bu süreçte öne çıkan diğer kavram ise bilgi yönetimidir. Bunların gelişmelerin veri tabanı teknolojileri kullanılarak veriden bilgi çıkarımı ve elde edilen bu bilgilerin doğru zamanda doğru yerde kullanılması organizasyonların rekabet güçlerini arttırmada büyük rol oynamaya başlamıştır. Dağıtık veri tabanı sistemleri ve optimizasyonu için gerekli süreçler tespit edilip incelendikten sonra sağlık sektöründe veri tabanı sistemleri ve dağıtık veri tabanı sistemleri ile ilgili bir araştırma çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda sağlık sektöründe kullanılan bilgi ve iletişim teknolojilerinin diğer sektörlerde olduğundan daha geç geliştiği gözlemlenmiştir. Bunun yanında sürekli artan insan nüfusu ile hizmet verebilecek doktor sayısının arasındaki farkın büyümesi sonucu bilgi paylaşımının daha da büyük önem taşımaya başladığı ve bu sebeple araştırmacılar farklı branşlarda sağlık sektöründe tutulan verilerin entegre edilmesiyle ilgilenmişlerdir. Bu çalışmanın amacı araştırmanın yapıldığı merkezde kurulması planlanan veri tabanı sisteminin merkezi veya dağıtık olma durumunda sağlayacağı avantajlar ve dezavantajların belirlenmesidir. Uygulama sonucunda literatürde daha önce dağıtık veri tabanı sistemleri optimizasyonu ile ilgili gerçekleştirilmemiş olan merkezi ve dağıtık veri tabanı sistemi performans karşılaştırması elde edilmiştir. Çalışmada yapılan uygulamada bir tüp bebek merkezi için dağıtık veri tabanı sistemi oluşturulmuş ve bu sistem merkezi veri tabanı sistemiyle karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma merkezde kullanılan uygulamalara alınan yanıt süreleri arasında yapılmıştır.

In this study development of distributed database systems and the factors efecting this development has been analyzed. Distributed database systems are not only related with information and communication technologies but they are also in interaction with varying social and cultural factors. Going towards information society and beginning of globalization paradigm triggered varying developments in information and communication technologies. Another important concept among these is knowledge management. As a result of these knowledge discovery form stored data, and using these knowledge at the right time at the right place using database technologies, increased companies competitive advantage. After identifying the necessary processes for optimization a survey has been conducted in healthcare industry. As a result survey it has been observed that information and communication technologies have been developed slowly in healthcare industry then the other industries. Also, because of increasing difference between the population and the medical doctors to serve patients, researchers have been interested in integration of data stored in healthcare industry. The aim of this study is to compare the advantages and disadvantages of distributed and central data base systems with an application in the center where the survey has been conducted. As a result the performance comparison between distributed and centralized data base systems, which has not been measured before have been achieved. In this application a distributed data base system for an infertility clinic have been designed and compared with a centralized one. The comparison has been done between response times of applications used.
Keywords: Bilişim; İletişim; Veri Tabanı