Kamu ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kayırmacılık algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Köşker, Zeliha (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı kamu ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kayırmacılık algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisinde İstanbul ilinde görev yapan öğretmenler araştırmanın evrenini oluştururken uygun örnekleme yöntemi ile yapılan bu çalışma toplam 257 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ise Okul Yönetiminde Kayırmacılık Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri online bir anket platformu aracılığı ile toplanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda kamu ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin okul yönetiminden algıladıkları kayırmacılık algılarının düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte öğretmenlerin kayırmacılık algılarının cinsiyetlerine, medeni durumlarına, mesleki kıdemlerine, çalışma şekillerine ve görev yaptıkları okulda ödül alma durumlarına göre farklılaşmadığı ancak yaşlarına, öğrenim durumlarına, görev yaptıkları okuldaki hizmet sürelerine, görev yaptıkları okul kademesi/ türüne ve sendikaya üye olma durumlarına göre farklılaştığı saptanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda kamu ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin yaşlarına, mesleki kıdemlerine, görev yaptıkları okul kademesi/ türüne, çalışma şekillerine ve sendikaya üye olma durumlarına göre farklılaşmadığı ancak cinsiyetlerine, medeni durumlarına, öğrenim durumlarına, görev yaptıkları okuldaki hizmet sürelerine ve görev yaptıkları okulda ödül alma durumlarına göre farklılaştığı saptanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda kamu ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kayırmacılık algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.

The aim of this study is to determine the relationship between favoritism behaviors perceived by public primary school teachers from school administrators and their organizational commitment levels. While the teachers working in Istanbul during the 2022-2023 academic year constituted the population of the study, this study was carried out with the participation of a total of 257 teachers using convenient sampling method. The data collection tools used in the study were the School Management Favoritism Scale and the Organizational Commitment Scale. As a result of the research findings, it was seen that the favoritism behaviors perceived by teachers from school administration are at a low level. However, it is understood that teachers' perceptions of favoritism do not differ according to their gender, marital status, professional seniority, working style and receiving rewards in the school where they work, but they differ according to their age, education level, length of service in the school where they work, school level / type and union membership status. As a result of the research findings, it was seen that teachers' organizational commitment levels are at a medium level. However, it is detected that teachers' organizational commitment levels do not differ according to their age, professional seniority, school level / type, working style and union membership status but they differ according to their gender, marital status, educational status, length of service in the school where they work and receiving awards in the school where they work. As a result of the research findings, it was observed that there is a negative and low-level significant relationship between primary school teachers' perceptions of favoritism and their organizational commitment levels.
Examination of the relationship between public primary school teachers’ perception of favoritism and their organizational commitments
Keywords: Favoritism; Kamu Okulu Teacher; Kayırmacılık; Okul Yöneticisi; Organizational Commitment; Öğretmen; Öğretmenler; Örgütsel Bağlılık; Public School; School Administrator; Teachers