Osmanlı/ Türk müziği geleneğinin Karamanlıca kaynaklarında usul meselesi - Aydınlı, Rıdvan (My University, 2020)
Bu çalışma, 19. yy Bizans müziği kaynakları üzerinden Osmanlı/ Türk müziği usulleriniincelemektedir. Dönemin kaynakları üzerinden karşılaştırmalı olarak verilen usul tarifleriokuyucunun istifadesine sunulmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde, çeşitli değişimlereuğradığı tespit edilen Osmanlı/ Türk müziği usullerinin serüveni, dönemin Karamanlıcakaynaklarındaki nazari açıklamalardan ve eserler üzerinden tespit edilmek suretiyleincelenmiştir. Bizans notasında zaman kavramının ele alındığı bu çalışma, usullerin değişim vegeçişliliğiyle ilgili önemli ipuçları sunmaktadır. Yapılan incelemeler, ek bölümünde Pandoraisimli Bizans müziği nota mecmuasından yapılan nota çevirileriyle desteklenmiştir.

This study examines usuls of the Ottoman/ Turkish music through 19th century Byzantinemusic sources. A comparative study for definitions/ descriptions of usuls has been conductedvia sources of the given century. As researches conducted on the Ottoman/ Turkish music usulshave shown, rhythmical patterns have been subjected to change. Aforementioned journey ofusuls has been examined over theoretical explanations and musical pieces of Karamanlidikasources. This study gives essential clues about transition and transitivity of usuls byinvestigating the time notion of Byzantine music and notation. Theoretical investigation hasbeen supported by scores that have been taken and transnotated from Byzantine musiccompilation, namely Pandora, into Western staff notation provided in the addendum.
Keywords: Bizans; Byzantine; History; Islam; Islamic arts; İslam; İslam sanatı; neumatic; neumatik; Notasyon; Pandora; rhythm; rhytmic cycle; Tarih; tartım Notation; time; usul; zaman