Kalite maliyetleri ve tekdüzen hesap planına göre uygulanması - Atay, Mustafa (My University, 2003)
Toplam kalite yönetimi anlayışının bir işletmede hayata geçirilebilmesi için, öncelikle bu anlayışın en önemli unsurlarından biri olan kalite maliyetlerinin belirlenebilmiş olması gerekir. Bu çerçevede kalitesizliğin maliyetinin günümüz işletmelerinin cirolarının %15-20'sine eşdeğer rakamlara ulaşmış olması, işletmeleri toplam kalite yönetimi felsefesini uygularken, kalite maliyetlerine gösterecekleri önemin bir anlamda göstergesi niteliğindedir. Bu noktadan hareketle hazırlanmış olan tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kalite maliyetlerine ilişkin temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Toplam kalite yönetiminin tanımından başlayarak, kalite maliyetlerinin bu sistem içindeki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. Ayrıca, kalite maliyetlerinin sınıflandırılmasında Crosby ve J. M. Juran yaklaşımlarından faydalanılmıştır. İkinci bölümde, işletmelerde kalite maliyet sisteminin kurulma aşamaları üzerinde durulmuştur. Kalite maliyet sistemine duyulan ihtiyacın gereği, sistemin organizasyonu ve kurulması için önemli bir adım olan muhasebe sisteminin ne şekilde revize edileceği belirtilmiştir. Üçüncü bölümde, kalite maliyetlerinin muhasebe sisteminde, hangi hesap grupları altında kayıt altına alınabileceği ve tespit edileceği üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, sınıflandırılıp muhasebeleştirilen kalite maliyetlerine ilişkin rakamsal verilerin ilgili kalite maliyet raporlarına aktarılması ve rapor türleri belirtilmiştir. Beşinci bölümde ise, kalite maliyetlerinin analizi ve iyileştirme süreci üzerinde durulmuştur. Sınıflandırılıp muhasebeleştirilen ve ilgili kalite maliyet raporlarına yansıtılan maliyet verilerinin analizinde kullanılan yöntemler bu maliyetlerin ne şekilde indirilebileceği açıklanmıştır. Altıncı ve son bölümle, bünyesinde kalite maliyet sistemini kurmuş olan bir üretim işletmesine ait kalite maliyet verilerinin örnek bir monografide muhasebeleştirilmesiyle çalışma son bulmuştur. To constitude total quality management concept in a company, firstly quality costs have to be determined which is the most important element of this subject. Nowadays, the cost of poor quality for a company, reaches % 15-20 of total endorsement of the same company. For this reason, this ratios show the importance of quality costs for a company which puts in to practice total quality management. This point has been choosen as starting point of this thesis and consists of six sections. The first section includes main concepts of quality costs. In this section, by starting the definition of total quality management, the position and importance of quality costs in this system has been explained. However, this thesis has been benefited from Crosby and J. M. Juran approachs, when quality costs was being classified . In second section, setting steps of quality cost system in a company has been mentioned. Necessity for a quality cost system, organization and revizion for accounting system also have been explained here. Third section mentions about, how to record and determine of quality costs under which account groups, in an accounting system. In fourth section, creating of a quality cost report and report types about classified and accounted quality costs have been emphasized. Fifth section consists of analysis and optimisation process of quality costs. How to analysis of classified, accounted and transferred to related quality cost reports, cost informations and used methods also has been explained. Decreasing methods of quality costs can be found in this section. In sixth section, for a producer company which uses quality cost system in its structure, modelled quality cost datas have been accounted with samples and thesis has been completed.
Keywords: Kalite Yönetimi