Kanama bozukluğu olan çocuklarda ortodontik yaklaşımlar - Güler, Elif Gizem Aktepe (My University, 2018)
KANAMA BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA ORTODONTİK YAKLAŞIMLARAmaç: Hemofili hastalarında ortodontik tedavilerden geçmişte kaçınılmaktaydı. Ancak, günümüzde bu görüş geçerliliğini yitirmiştir. Bunun sebebi, ortodontik tedavinin genel sağlık durumunu olumlu etkilemesi, dolayısı ile sistemik hastalığı olan çocuklar için bir gereklilik olmasıdır. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye’deki hemofili çocuklardaki ortodontik tedavi ihtiyaçlarını araştırmak, çocukların velilerinin ortodontik tedaviye karşı yaklaşım ve korkularını belirlemek ve ortodontik tedavi ihtiyacı olan hemofili çocuklar için hastaları, velileri ve hekimleri bilgilendirecek bir tedavi protokolü oluşturmaktır.Gereç ve Yöntem: Çapraz-kesitsel olarak tasarlanan çalışmada hemofili çocuklar ile sağlıklı kontrol grubunu oluşturan çocuklar arasındaki ağız sağlığı ve maloklüzyon indeksleri karşılaştırılmıştır. Her iki grubu da 5-15 yaş aralığında olan 58 çocuk oluşturmaktadır. Çürük indeksi için dmft, DMFT indeksi, ortodontik tedavi ihtiyacının değerlendirilmesi için ICON ve IOTN indeksleri ve anketler kullanılmıştır.Bulgular: Çalışma grubunun dmft ortalamaları kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Çalışma grubunun ICON ve IOTN ortalamaları kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.Sonuçlar: Hemofili çocukların ortodontik tedavi görebileceği konusunda ailelerin daha fazla bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Erken dönemde yapılan koruyucu ve durdurucu ortodontik tedaviler büyük önem taşımaktadır. Çocuk diş hekimleri bu konuda bilinçli olmalı ve hemofili hastasına müdahale edebilme konusunda kendisini yeterli hissedecek bilgi birikimine sahip olmalıdır.

ORTHODONTIC TREATMENT APPROACHES IN CHILDREN WITH BLEEDING DISORDERSAim: In history, orthodontic treatments were avoided in haemophiliac patients. Since orthodontic treatment is consistent with general health and is a necessity for medically compromised patients, it is not a contradiction anymore. The purpose of this study is to investigate the orthodontic treatment needs of haemophiliac children in Turkey, to determine the approaches and fears of orthodontic treatment among parents, to evaluate orthodontic treatment needs of children and to create a treatment protocol to inform parents and doctors.Material and Methods: The study is designed as a cross-sectional study comparing oral health and malocclusion index of haemophiliac patients with matched healthy subjects. Study and control groups included 58 children from five to fifteen years old. DMFT and dmft indexes were used for caries index; ICON and IOTN indexes and questionnaires were used to evaluate the need for orthodontic treatment.Results: dmft averages of the study group were statistically significantly higher than the control group. The ICON and IOTN averages of the study group were statistically significantly higher than the control group.Conclusions: Parents need to be informed more about the possibility that haemophiliac children may have orthodontic treatment. Preventive and interceptive orthodontic treatments performed in the early period are of great importance. Pediatric dentists must have the knowledge for treatment of these patients.
Keywords: blood coagulation disorders; haemophilia; hemofili; Hemorajik Bozukluklar; kanama bozukluğu hastalıkları; Orthodontics; Ortodonti; paediatric dentistry; pedodonti