TÜRK BELEDİYECİLİĞİNİN YÖNETSEL SİSTEMİ ÜZERİNE BİR TARTIŞMA - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışma, Türk Belediyecilik Sistemi'nde uygulanan yönetsel modeli; başkanlık, parlamenter ve yarı başkanlık sistemleri ekseninde irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu konuda yapılan tartışmalarda yönetimde istikrarı önemseyen siyasetçi ve aydınlar Türkiye'de parlamenter sistemin uzun yıllar ortaya çıkarttığı yönetsel krizleri göz önünde bulundurarak ağırlıklı olarak yürütmenin güçlü olduğu başkanlık ya da yarı başkanlık sistemlerini savunurken, temsilde adalet vurgusunu önemseyen ve eşitlikçi bir demokratik tasarım arzulayan aydın veya siyasetçilerin ise koalisyonlar üzerinden temsilde adaleti daha fazla ön plana çıkartma ihtimali bulunan parlamenter sistemden yana tavır koydukları gözlenmektedir. Özellikle 2007 yılında yapılan referandum ile Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinin önünü açan uygulanmakta olan parlamenter sistemin daha büyük krizleri üretebilme potansiyelinin olduğu bir ortamda; başkanlık sistemini savunan kimi aydın ve siyasetçiler, kendi söylevlerine meşruiyet oluşturmak ve savundukları sistemin ne olduğunu daha pratik şekilde anlatabilmek için Türk Belediyecilik Sistemi'nde uygulanan modelin başkanlık sistemi olduğunu vurgulamaktadır. Fakat başkanlık sisteminin aslı ve tali özellikleri esaslı bir şekilde irdelendiğinde Türk Belediyecilik Sistemi'nde uygulanan yönetsel modelin başkanlık sistemi ile çok da benzeşmediği söylenebilir. Bu çalışmada; arşiv araştırması, içerik analizi, alan araştırması ve gözlem yöntemleri ile elde edilen veriler esaslı şekilde irdelendiğinde Türk Belediyecilik Sistemi'nde uygulanan modelin parlamenter sistemin daha ağır bastığı ve fakat başkanlık sisteminin de özelliklerini taşıyan karma bir model olduğu sonucuna varılmıştır

This study aims to analyze the administrative model applied in the Turkish Municipal System; on the axis of presidential, parliamentary and semi-presidential system. In Turkey, while intensive discussions have been continuing for a long time for the central government on the axis of presidential, parliamentary and semi-presidential system, especially some intellectuals and politicians advocating the presidential system to create legitimacy to their discourse and to defend what they describe on a more practical way, emphasizing the model of the Turkish Municipal System is the presidential system. Especially in 2007, with a referendum held after the adoption of regulations that paved the way for the election of the President by the people currently being implemented in Turkey's parliamentary system in an environment where there is potential to produce greater crisis however, when the original and secondary properties of the presidential system is properly investigated, the administrative model of Turkish Municipality does not resemble with the presidential system so much. In this study, with the data obtained from archival research, content analysis, field research and observation methods, it is supposed that parliamentary system is more dominant in the applied model of the Turkish Municipality System but it is a mixed model that has the features of the presidential system
A DISCUSSION ON THE ADMINISTRATIVE MODEL IN THE TURKISH MUNICIPAL SYSTEM