Yetişkin sporcuların imgeleme, içsel konuşma ve stresle başa çıkma biçimlerinin zihinsel dayanıklılık ile ilişkisinin incelenmesi - Akman, Didem (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı sporcuların imgeleme, içsel konuşma ve stresle başa çıkma biçimlerinin zihinsel dayanıklılık düzeyini belirlemedeki rolünü belirlemek ve cinsiyet ve spor deneyimine göre bu değişkenlerde fark olup olmadığını araştırmaktır.Gereç ve yöntem: Çalışmaya 155 kadın ve 139 erkek olmak üzere toplam 294 sporcu (yaş=23.97 ± 4.67) katılmıştır. Katılımcılara kişisel bilgi formu ile birlikte, “Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri”, “Sporda İmgeleme Envanteri”, “Sporda Stresle Başa Çıkma Stratejileri Envanteri” ve “Kendinle Konuşma Anketi” uygulanmıştır. Verilerin analizinde “Çoklu Hiyerarşik Regresyon” ve bağımsız örneklerde t testi kullanılmıştır. Bulgular: Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre, sporcuların imgeleme, içsel konuşma ve stresle başa çıkma biçimleri, genel zihinsel dayanıklılık ve zihinsel dayanıklılığın devamlılık, kontrol, güven alt boyutlarının anlamlı belirleyicisidir (p<0.05). Zihinsel dayanıklılık, imgeleme ve stresle başa çıkma alt boyutlarında cinsiyete ve spor deneyimine göre farklılık bulunmuştur. Öte yandan, içsel konuşma alt boyutlarında cinsiyete göre farklılık yok iken (p> 0.05), spor deneyimine göre anlamlı fark vardır (p< 0.05). Sonuç: Bulgular, sporcuların psikolojik becerilerinin zihinsel dayanıklılığın belirlenmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Cinsiyet ve spor deneyiminin de sporcuların psikolojik beceri kullanımlarında ve zihinsel dayanıklılıklarında etken olduğu söylenebilir.

The Relationship of Mental Toughness with Imagery, Self-Talk, and Coping Strategies in Adult AthletesPurpose: The aim of this study was to examine the role of imagery, self talk and coping strategies in determining the level of mental toughness in adult athletes. The stduy was also aimed to examine whether adult athletes differ in their imagery, self-talk and coping strategies and mental toughness levels in terms of sex and sport experiences.Methods: Hundred fifty-five females and 139 males in total 294 athletes (Mage 23.97 ± 4.67 years) participated in this study. “Sport Mental Toughness Questionnaire, SMTQ- 14”, “Sport Imagery Questionnaire, SİE”, “Self-Talk Questionnaire, S-TQ”, and “Coping İnventory for Competitive Sport, CICS” were administered to participants. Hierarchical Multiple Regression analysis and the independent sample t test were used to analyse data.Results: According to the results of hiyerarchical regression analysis, imagery, self-talk and coping strategies used by adult athletes were significant deteminants of general mental toughness and all sub-dimentions (control, confidence, commitment) of mental toguhness (p<0.05). There was a significance difference in mental toughness, imagery, self-talk and coping with stress sub-sdimentions according to gender and sports experince. On the other hand, while there was no significance difference in self talk sub-dimentions acording to gender (p> 0.05), there was a siginificant difference according to sport experince(p< 0.05). Conclusion: The findings show that the psychological skills of the athletes play an important role in determining mental toughness. In addition, the psychological strategies used by athletes differs in terms of sex and sport experience.
Keywords: Athletes; coping; içsel konuşma; imagery; imgeleme; Mental toughness; self-talk; Spor; Sporcular; Sports; stresle başa çıkma; takım sporları; team sport; Zihinsel dayanıklılık