Siklofosfamid ile oluşturulan sıçan testis hasarı üzerine baicalinin olası iyileştirici etkisinin incelenmesi - Altay Aznavur, Gülseren (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, siklofosfamid (CP) uygulanan sıçanlarda oluşan testis hasarı üzerinde baicalinin etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Yirmi sekiz Wistar albino sıçan kontrol, baicalin, CP ve CP+Baicalin gruplarına ayrıldı. CP ve CP+Baicalin gruplarında tek doz CP (200 mg/ kg) intraperitoneal (i.p.) olarak indüklendi. Baicalin (100 mg/ kg/ gün, i.p.), baicalin ve CP+Baicalin gruplarına 6 gün boyunca uygulandı. Testis dokusu genel morfoloji, proliferatif ve apoptotik hücreler açısından incelendi. Testis dokusundaki oksidatif stres parametreleri ve serumdaki hormon seviyeleri biyokimyasal analizlerle incelendi. Sperm analizi epididimden elde edilen yayma örnekleri üzerinde yapıldı. Bulgular: CP grubunda, anormal spermatozoa sayısında artış ve seminifer tübüllerde dejenerasyon gözlendi. Bu seminifer tübüllerde ayrıca apoptotik hücrelerde artış ve proliferatif hücrelerde de azalma tespit edildi. CP grubunda testis dokusunda malondialdehit seviyesinin, toplam oksidan durumunun ve oksidatif stres indeksinde artışın yanı sıra glutatyon ve toplam antioksidan kapasite seviyelerinde ve süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon s-transferaz (GST) aktivitelerinde azalma saptandı. Ayrıca, serum folikül uyarıcı hormon, lüteinizan hormon ve testosteron seviyelerinde bir azalma tespit edildi. CP + Baicalin grubunda ise GST aktivitesi hariç tüm bu histolojik ve biyokimyasal parametrelerde bir iyileşme görüldü. Sonuç: CP’nin hormonal ve oksidan/ antioksidan dengeyi bozarak, proliferatif indeksi azaltarak ve apoptozu artırarak testis hasarına sebep olduğu görüldü. Baicalin, muhtemelen antioksidan özelliği nedeniyle oksidatif stresi inhibe ederek CP kaynaklı testis hasarını hafifletmektedir. Baicalin'in CP'nin neden olduğu testis hasarına karşı önerilen faydalı etkileri göz önüne alındığında, kemoterapiye bağlı erkek infertilitesi için umut verici bir ajan olma potansiyeline sahip olabilir.

Objective : The purpose of this study is to examine the effect of baicalin on cyclophosphamide (CP)-induced testicular damage in rats. Methods: Twenty-eight Wistar albino rats were assigned to the control, baicalin, CP, and CP+Baicalin groups. A single dose of CP (200 mg/ kg) was induced intraperitoneally (i.p.) in the CP and CP+Baicalin groups. Baicalin (100 mg/ kg/ day, i.p.) was administered in the baicalin and CP+Baicalin groups for 6 days. Testis tissue was investigated for general morphology, proliferating, and apoptotic cells. Oxidative stress parameters in testis tissue and hormone levels in serum were examined by biochemical analysis. Sperm analysis was performed on smear samples obtained from the epididymis. Results: In the CP group, an increase in the number of abnormal spermatozoa and degeneration of seminiferous tubules were observed. Increased apoptotic cells and decreased proliferative cells were also detected in these seminiferous tubules. In the CP group, the level of malondialdehyde, total oxidant status, and oxidative stress index were increased besides the level of glutathione and total antioxidant capacity, and the activities of superoxide dismutase, catalase, and glutathione s-transferase (GST) were reduced in the testis tissue. In addition, decreased serum levels of follicle-stimulating hormone, luteinizing hormone, and testosterone were detected. All of these histologic and biochemical parameters were ameliorated in the CP + Baicalin group, except for GST activity. Conclusion: CP caused testicular damage by disrupting the hormonal and oxidant/ antioxidant balance, decreasing the proliferative index, and increasing apoptosis. Baicalin attenuates CP-induced testicular damage by inhibiting oxidative stress possibly due to its antioxidant property. Considering the proposed beneficial effects of Baicalin against testicular damage induced by CP, it might have the potential to be a promising agent for male infertility related to chemotherapy.
Investigation of the ameliorative effect of baicalin on cyclophosphamide induced testicular damage in rats
Keywords: baicalin; Embriyoloji; Embryology; Histology; Histoloji; oksidatif stres Cyclophosphamide; oxidative stress; Siklofosfamid; testis