Bankacılık sektöründe küçülmenin insan kaynakları üzerine etkileri - Tan, Ayşe (My University, 2006)
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KÜÇÜLMENİN İNSAN KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ İşletmeler gelişen iç ve dış şartlara göre, kaynaklarını rasyonel olarak kullanmak için yeni stratejik alternatiflere yönelmişlerdir. Kullanılan stratejik alternatiflerin başında örgütsel küçülme stratejisi gelmektedir. Kamu sektöründeki örgütsel küçülme stratejisi uygulamaları, sanayileşmiş ve gelişmiş ülkelerin ekonomik reform programlarının önemli bir parçasıdır. Örgütsel küçülmeyi gerekli kılan en önemli faktörler; küresel rekabet, şirket birleşmeleri, yeni teknolojiler ve yıllardan beri işletme bünyelerinde birikmiş kalabalık işgücüdür. Rekabet, teknolojik gelişmeler ve karlılığa yönelik hedefler işgörenlerin en kolay algılayabildikleri hedeflerdir. Örgütsel küçülme stratejisi izleyecek olan firmalar detaylı bir şekilde temel prensip ve kriterleri içeren stratejik insan kaynakları planlaması yapmalıdır. Bu çalışmayla organizasyonel yapılardaki küçülmenin nedenleri analiz edilerek, küçülme stratejilerinin insan kaynakları yönetimi üzerindeki pozitif ve negatif sonuçlarının analiz edilmesi, küçülmenin kamu sektörünün yapısal değişiminde oynadığı rol ve beraberinde getireceği davranış sorunlarının incelenmesi ve bu sorunların giderilmesine yönelik sistematik bir plan çerçevesinde çözüm önerileri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Örgütsel küçülmenin özellikle bireye yönelik negatif duygu ve düşünceler şeklinde ortaya çıkan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için işletmelerin yöneticileri, stratejik planlama sürecinde karşılıklı iletişim, çalışan katılımı konusunda başarılı bir uygulama göstermelidirler.

THE EFFECTS OF DOWNSIZING IN BANKING SECTOR ON HUMAN RESOURCES Influenced by the developing internal and external conditions the companies tend to adapt new strategic alternatives to utilize their resources effectively. Among these strategic alternatives, organizational downsizing strategy ranks first. The implementations of organizational downsizing strategy in public sector are an important part of economic reform programs in industrialized and developed countries. The most important factors that necessitate organizational downsizing are; global competition, mergers, new technologies, and excessive workforce accumulated within the company throughout years. The goals of downsizing towards competition, technological developments, and profitability are easily perceived by the employees. The firms that decided to follow organizational downsizing strategy should construct a strategic human resources plan involving basic principles and criteria in details. The purposes of this study are; the analysis of positive and negative results of the downsizing strategies on human resources management by analysing the causes of downsizing in organizational structures, to determine the role of downsizing on the structural change of public sector and the analysis of behavioural problems arising thereof, and to develop proposals to solve these problems within a systematic framework. The adverse effects of downsizing especially occuring in the form of negative feelings and thoughts of individuals must be eliminated. To do this, the managers of companies should perform a successful management in communication and corporate governance throughout strategic planning.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi_Bankalar ve Bankacılık; Kamu Bankaları