A conditional restriction of the member states: The state aid policy of the European Union - Güldoğan, Evren (My University, 2005)
IN TURKISH: OZET Hükümetler piyasalara (dışsallıklar gibi) konvansiyonel nedenler, stratejik ticaret politikası, vergi rekabeti ve ekonomi politik yüzünden müdahale etmektedir. Sübvansiyonlar hükümet müdahalesi araçları arasında bulunmaktadır. Uluslararası ticaret bağlamında tahrifat yaratabilirler. Sübvansiyonlar genel olarak optimal olarak kullanılmazlar. Bu nedenle çoktaraflı olarak düzenlemeye tabi tutulurlar. Avrupa Birliği sübvansiyonları, piyasa tahrifatları ile faydalar arasında bir denge kurmaya çalışan Devlet yardımları politikası ile düzenlemektedir. Devlet yardımları politikası esas olarak Komisyon tarafından uygulanan uluslarüstü bir politikadır. Politikanın açıklanması için Cournot duopolü içeren üçüncü piyasalı bir stratejik ticaret politikası modeli geliştirilmiştir. Yazına Glowicka ve Collie tarafından yapılan en yeni katkılar takip edilerek çıktı sübvansiyonları yerine yatırım sübvansiyonları dikkate alınmıştır. Komisyon’un toplumsal refahı maksimize eden değil, kanunlara uyumu maksimize eden bir ajans olduğu varsayılmıştır. Model dışsallıklar aracılığıyla zenginleştirilmiştir. Farklı varsayımlar altında dengeler hesaplanmıştır. Komisyon’un yardımlara dair kararlarını bir kâr-zarar analizinden sonra verdiği gösterilmiştir. Ayrıntıların tartışılmasından sonra model basitleştirilmiş bir Grossman-Helpman çerçevesi kullanılarak ekonomi politiği kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Sonuç olarak Devlet yardımları politikasına ilişkin karşılıksız dışsallıkları ve ekonomi politiği kapsayan ilk model temin edilmiştir. Anahtar sözcükler:Avrupa Birliği, hükümet müdahalesi, sübvansiyonlar, Devlet yardımları, stratejik ticaret politikası

Governments intervene in the markets because of conventional reasons (such as externalities), strategic trade policy, tax competition and political economy. Subsidies are among the tools of government intervention. They can be distortive in the context of international trade. Actual use of subsidies is usually not optimal. Therefore they are regulated at the multilateral level. European Union regulates subsidies by the State aids policy that strikes a balance between market distortions and benefits. State aids policy is a supranational policy applied mainly by the Commission. In order to explain the policy a third-market strategic trade policy model with a Cournot duopoly is developed. Following the latest contributions in the literature by Glowicka and Collie investment subsidies are taken into consideration instead of output subsidies. The Commission is assumed to be a compliance-maximizing agency, not a social welfare maximizer. The model is enhanced with the introduction of externalities. Equilibria under different assumptions are calculated. It is shown that the Commission gives its decision on aids after a cost-benefit analysis. After discussion of elaborations the model is extended to political economy using a simplified Grossman-Helpman framework. As a result the first model on State aids policy that covers non-reciprocal externalities and political economy is provided. European Union, government intervention, subsidies, State aids, strategic trade policy
Keywords: Avrupa Birliği_Ekonomi