The role of authoritarian regimes : arab-kurdish conflict in Saddam Hussein’s Iraq - Gökdel, Merve (My University, 2011)
Otoriter rejim, etnik gruplararası çatışma, Saddam Hüseyin rejimi, Arap-Kürt çatışması, Irak ÖZET OTORİTER REJİMLERİN ROLÜ: SADDAM HÜSEYİN IRAK’INDA ARAB-KÜRT ÇATIŞMASI Bu tezin amacı, otoriter rejimlerin etnik gruplar arasındaki çatışmalar üzerideki rolünü araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Saddam Hüseyin yönetiminin Arap-Kürt çatışması üzerindeki etkisi incelenmiştir çünkü otoriter rejimlerin etnik grupların çatışmalarındaki rolü üzerine detaylı bir analiz için Saddam Hüseyin’in yönetimi uygun bir model oluşturur. Her ne kadar bu tez Saddam Hüseyin dönemi ve onun politikaları üzerine odaklanmışsa da, Saddam Hüseyin yönetiminin Arap-Kürt çatışması üzerindeki etkisini açıkça analiz etmek icin İngiliz manda yönetimi ve daha sonra iktidara gelen yönetimler de özetle araştırılmıştır. Saddam Hüseyin öncesi dönem araştırıldıktan sonra, Saddam Hüseyin dönemi üzerine yapılan çalışma, yönetimin siyasal baskısı konusu ile başlayıp sosyo-ekonomik ve kültürel yaşamdaki politikaları, uygulanan bu politikaların Arap-Kürt çatışması üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri ile birlikte, devam etmektedir. Irak’taki İngiliz yönetimi sırasında iç ve dış gelişmeler temel alındığında, İngiliz manda yönetimi Arap-Kürt çatismasının ana nedeni olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Saddam Hüseyin yönetimi ele alındığında ise, otoriter rejim olan, Saddam Hüseyin yönetimi, Arap ve Kürtler arasındaki çatışmanın tırmanmasını ateşlendiren temel bir faktör olarak belirtilmiştir. Böylelikle, bu tez otoriter rejimlerin politika ve uygulamalarını etnik gruplar arasındaki çatışmayı tetikleyen asli faktör olarak ifade eder. Authoritarian regime, conflict between ethnic groups, Saddam Hussein’s regime, Arab-Kurdish conflict, Iraq

THE ROLE OF AUTHORITARIAN REGIMES: ARAB-KURDISH CONFLICT IN SADDAM HUSSEIN’S IRAQ The aim of this thesis is to explore the role of authoritarian regimes in relations between ethnic groups. In accordance with this aim, the influence of Saddam Hussein’s regime on Arab-Kurdish conflict in Iraq is studied since Saddam Hussein’s authority constitutes a convenient model for analyzing the role of authoritarian regime in conflicts between ethnic groups in detail. Although this thesis focused on the Saddam Hussein’s period and his policies, Arab-Kurdish conflict during the British mandate rule and afterwards was briefly examined in order to make a clear analysis on the effects of Saddam Hussein’s regime on Arab-Kurdish relationship. After the examination of pre-Saddam Hussein regimes, the study on Saddam Hussein’s period began with his political repression and continued with his policies in socio-economic and cultural life with their direct and indirect effects on Arab-Kurdish conflict. Based on the internal and international developments during the British rule, it was concluded that the British mandate rule was assumed as the main cause for Arab-Kurdish conflict in Iraq. Regarding Saddam Hussein’s rule in Iraq, Saddam Hussein’s regime was a major factor that provoked conflict escalation between the Arabs and the Kurds. Hence, this thesis states that policies and practices of authoritarian regimes are the essential factors triggering conflict between ethnic groups.
Keywords: Etnik Gruplararası Çatışma; Otoriter Rejim; Uluslararası İlişkiler