Çeşitli örneklerde eser element analizinde farklı çözme tekniklerinin karşılaştırılması - Tokman, Nurgül (My University, 2007)
ÇEŞİTLİ ÖRNEKLERDE ESER ELEMENT ANALİZİNDE FARKLI ÇÖZME TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmanın amacı farklı illerde kayısı ve vişnedeki kurşun, bakır ve kadmiyum içeriklerini belirlemek ve bulunan sonuçların aynı ilde farklı bölgeler arasında; aynı bölgede farklı örnekler arasında nasıl değiştiğini SPSS programındaki çeşitli test yöntemleri ile istatistiksel olarak değerlendirmektir. Bu amaçla, Afyonkarahisar ilinden seçilen üç bölgeden 2005-2006 yıllarında temin edilen kayısı ve vişne örnekleri ve Nevşehir ilinde belirlenen bir alandan 2005 yılında alınan kayısı örnekleri yaş yakma ve kuru yakma yöntemleri kullanılarak çözülmüştür. Çözülen örneklerdeki kurşun, bakır ve kadmiyum tayinleri grafit fırınlı veya alevli atomik absorpsiyon spektrofotometreleri kullanılarak yapılmıştır. Çözme yöntemlerinin sonuçlar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Kuru yakma yöntemi sırasında tayin elementlerinin ortamdan uzaklaştığı ve bu nedenle yaş yakma yönteminin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Genellikle aynı bölgeden alınan örnekler arasında hatta aynı ilde farklı bölgeler arasında bazı istisnalar dışında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca aynı bölgeden farklı yıllarda alınan örnekler arasında da anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bitkilerdeki ağır metal birikiminin en önemli kaynaklarından birinin toprak olması gözönüne alınarak meyve ağaçlarından dibinden temin edilen toprak örneklerindeki tayin elementlerinin suya ve asit karışımına geçen fraksiyonları belirlenmiştir. Bulunan sonuçlar meyvelerdeki değerlerle karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir korelasyon olmadığı tespit edilmiştir.

COMPARISON OF DIFFERENT SOLUTION TECHNIQUES FOR THE ANALYSIS OF TRACE ELEMENTS IN VARIOUS SAMPLES The aim of study is to determine the contents of lead, copper and cadmium in apricots and morellos in different cities and to evaluate the results statistically between different regions in the same city; between different samples in the same region using the various test methods in SPSS programmes. For this purpose, apricot and morello samples taken from three selected regions in Afyonkarahisar in 2005-2006 and apricot samples from a selected region in Nevsehir in 2005 were dissolved using wet-digestion and dry-ashing techniques. Lead, copper and cadmium in digested samples were determined using graphite furnace or flame atomic absorption spectrophotometers. The effects of digestion techniques on results were investigated. It is concluded that during the dry-ashing procedure the elements to be determined were removed and therefore wet-digestion method is more appropriate. Generally, there is no significant difference between the contents of elements in samples taken from the same region and in fact between those taken from differents regions in the same city. In addition, no significant difference was observed between the element contents of samples taken from same city but in different years. By considering the fact that the one of the sources of heavy metal accumulation in plants is soil, the fraction of elements transferred into water and acid mixture from soil obtained under the fruits trees were investigated. When the results obtained were compared with those from fruits, no significant correlations were observed.
Keywords: Analitik Kimya; Kimya