İşletme birleşmelerinin performans değerlemesi - Babataş, Emrah (My University, 2003)
İşletme Birleşmelerinin Performans Değerlemesi konusuna değinebilmek için ilk etapta işletme birleşmeleri kavramını detaylı bir şekilde ele almak gerekmektedir. Bu tez çalışmasında bölümler itibari ile işletme birleşmeleri , birleşme çeşitleri ve nedenleri , olası birleşmenin işletmenin performansına etkileri üzerinde durulmuş , ayrıca tüm bunlar bir sayısal örnekle pekiştirilmiştir. Daha önce bir çok kez ele alınan işletme birleşmelerine genel bir şekilde yaklaşılmaya çalışılmış ve işletme birleşmelerinin işletmeler üzerinde yaratacağı etkilerin performans kriterleri açısından genel bir tablosu çıkarılmaya çalışılmıştır. Daha önce yapılan çalışmalarda da olduğu üzere işletme birleşmelerinin işletmelerin performanslarına etkileri özellikle finansal açıdan incelenmiş olup , bu bağlamda çeşitli analiz yöntemleri kullanılarak konu hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasında ayrıca işletme stratejileri , performans değerleme gibi kavramlar açıklığa kavuşturulmuş olup , birleşmelere çok farklı bir perspektiften bakılmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında çalışmamızda yer alan olan temel amaç ; günümüzde oldukça popülarite taşıyan birleşme kavramının şirketlerin mevcut ve birleşmeden sonraki dönemlere yapacağı etkilerin incelenmesi bir nevi birleşmenin performansı ne şekilde etkilediğinin tespit edilmesi olmuştur. Sonuç itibariyle tez çalışmasında işletme birleşmelerinin performans değerlemesi kavramı irdelenmiş olup , genel bir sonuç çıkarılmaya çalışılmış ve varılan nokta o ki işletme birleşmeleri genellikle birleşen işletmeler açısından birleşme öncesindeki durumlarına nazaran olumlu sonuçlara yol açmıştır. In order to deal with the issue which covers the performance evaluation of enterprise mergings , in the First stage , it is essential to take into hand in detail the concept of enterprise mergings. In this thesis study , we dwelt upon the subjects such as the enterprise mergings in respect with the parts of this study and the sorts and reasons for the merging , as well as the effects of a probable merging on the performance of an enterprise. Furthmore , all these factors were stiffened with a numerical example. In regard with the issue of enterprise mergings , which have been previously taken up for many times , it is tried to display a general approach and efforts were spent towards putting forth a general view in respect with the performance criteria of effects to be created on the enterprises because of such enterprise mergings. As also seen in the previously conducted studies , the effects of enterprise mergings on the performance of enterprise mergings on the performance of enterprises , are especially analysed from the financial point of view and by using various analytical methods in this context , efforts were deployed towards supplying data about this issue. Furthermore , during the course of this study , the concepts such as the management strategies and performance evaluations , were put into light and such merging processes were observed from a very different perspective view. In the light of all these learnings , the main aim of our study , has been focused on two points. One of them is to analyse the effects which , after being generated by the merging concept that bears a great popularity in our present day , shall arise during the companies present terms and the terms following their merging precess. The other one is to find out how such a merging process affected the performance level. Consequently , in tihs thesis study , the performance evaluation concept of enterprise mergings , was analysedat length and efforts were spent with a view to achieve a general conclusion and at the reached point , tihs study served to indicate that the enterprise mergings , in respect with the merged enterprises , have generally led to more positive result when compared with their situation before the merging process.
Keywords: Birleşmeler; Ekonomi; İşletme; İşletme Birleşmeleri; Sermaye Piyasası; Üretim