Bankacılık sektöründeki yabancı sermaye akımlarının etkileri; Türkiye örneği - Koçak, Hande (My University, 2009)
nansal Liberalizasyon,Yabancı Sermaye Girişi,Bankacılık Sektörü ÖZET Küreselleşme olgusuyla birlikte 1980 sonrasında birçok ülkede finansal liberalizasyon süreci yaşanmaya başlamıştır. Özellikle gelişme yolundaki ülkeler yabancı sermaye katılımına, dolayısıyla finansal derinleşmeye engel teşkil edecek yasa ve kısıtları kaldırma yoluna gitmişlerdir. Çalışmada Türkiye’nin de dâhil olduğu liberalleşme hareketleri ve devamında bankacılık sektöründe yaşanan yabancı sermaye akımları teorik bir çerçeveyle incelenmiştir. Liberalizasyon olgusu, özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı birçok olumlu etkinin yanında, ülkeyi finansal krizlere hazırlamak gibi olumsuz sonuçlar da doğurmuş ve bu krizler gelişmiş ülkeler açısından karlı pazarlar anlamına gelmiştir. Yabancı bankalar bu dönemde ya düşük maliyetle banka birleşmelerine ya da, mevcut şubelerinde büyüme yoluna gitmişlerdir. Kriz öncesinde büyük banka özelliği olan bankalar ya da kriz döneminde satılması planlanan bankalar oldukça ucuza mal edilmiştir. Birçok gelişme yolundaki ülkede faaliyet gösteren uluslararası bankaların rekabet ortamını baskılayarak, sektörde verimliliği arttırdığı Kabul edilmiştir. Söz konusu verimlilik, yabancı bankaların ulusal piyasaya getirdikleri teknolojik yenilikler, bilgi ve tecrübeyle beraber hizmet çeşitliliği girdisiyle yakalanmıştır. Yabancı bankaların sunduğu yeni finansal sistemle klasik bankacılık kültüründen uzaklaşan ulusal bankalar risklerini daha çeşitli işlemlere dağıtarak gelişim süreçlerine hız kazandırmışlardır. Ülkemiz de dünyadaki gelişmelere paralel olarak, 1980 kararları ile serbestleşme yolundaki ilk adımları atmış ve uluslararası bankalar için cazip pazar konumuna gelmiştir. Yabancı bankaların sektöre girişleri bankacılık sektörünün yapısını değiştirmiş, Türk bankacılık sisteminin klasik görüntüsünden çıkmasına ve teknoloji transferi, internet bankacılığı ve kaliteli hizmet gibi yeniliklerle katkıda bulunmuştur. nancial Liberalization,Foreign Capital Entry,Banking Sekor

After 1980, financial liberalisation periods started in many countries with the effect of globalisation phenomenon. Especially developing countries chose a direction to cancel the regulations and restictions on the capital involvement that decline the financial deepening. In this study, the liberalisation moves and consequent foreign capital flows that Turkey got involved are analyzed in a theoretical framework. Liberalisation phenomenon, created the base for the financial crisis in the developing countries besides its many positive effects. Developing countries facing these financial crisis became profitable markets for the developed countries. In this period, foreign banks decided to either make joint ventures with lower costs or extend their existing branches. The domestic banks in the large segment before the financial crisis period and that were put on sale during the financial crisis period were acquired by these foreign banks with minimal costs. In many developing countries, it was observed that these foreign banks increased competition and improved efficiency. The improved efficiency was a result of technological innovation, know-how, experience and new financial products brought by these foreign banks. The new financial system provided by these foreign banks, helped in the development period of the domestic banks that left the traditional financial culture. In parallel to the global developments, Turkey took the first step in the liberalisation by the regulations in 1980 and became an attractive market for the foreign banks. During the liberalisation period, foreign bank entries shaped and improved the structure of the Turkish banking system with new concepts such as technology transfer, online banking and customer staisfaction.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Uluslararası Ekonomi_Türkiye; Yabancı Sermaye Yatırımları