Evaluation of knowledge, anxiety levels and attitudes of dental students about the COVID-19 outbreak different light sources - DOĞAN, BAŞAK (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 5. sınıf öğrencilerinin COVID-19 ile ilgili bilgilerini, kaygı düzeylerini, tutum ve davranışlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma için COVID-19 ile ilgili 5 farklı çalışmadan elde edilen 26 soruluk yeni bir anket kullanıldı. Hazırlanan çevrimiçi anket 18 Mart 2021 tarihinde Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kliniklerinde hasta bakan son sınıf öğrencilerine gönderildi. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde 5. sınıfta eğitim gören öğrenciler dahil edildi ve öğrencilerin %92,9’u çalışmaya katıldı. Öğrencilerin %80’inden fazlası COVID-19’un hava ve temas yoluyla bulaştığını belirtti. Kliniklerde çapraz enfeksiyon sebepleri ve hastalığın klinikte yayılmasının önlenmesi için uygulanması gereken ek koruyucu önlemler öğrencilerin büyük çoğunluğu tarafından bilinmekteydi. Öğrencilerin COVID-19 ile ilgili bilgileri ve tutumları genel olarak cinsiyete göre farklılık göstermemekteydi (p>0.05). Katılımcıların %77.8’inin COVID-19 ile ilgili bilgilerini haberler aracılığı ile elde ettiği görüldü. Öğrencilerin çoğunluğunun COVID-19 ile ilgili kaygılarının orta düzeyde olduğu görüldü. Sonuç: Diş hekimliği son sınıf öğrencilerinin az da olsa bir kısmının COVID-19 hakkındaki bilgilerinin ve uygulamalarının yetersiz olması risk oluşturan bir durumdur. Öğrencilerin bilgilerinin sürekli güncellenmesi ve kaygı durumlarının kontrol altına alınması gerekmektedir.
Keywords: COVID-19; Diş Hekimliği; bilgi; tutum; kaygı; öğrenci; dentistry; knowledge; attitude; anxiety; student