Performans değerleme yöntemleri; performans değerleme yöntemi tercihlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma ve model önerisi - Özdemir, İsmail (My University, 2007)
TEZ ÖZETİ PERFORMANS DEĞERLEME YÖNTEMLERİ; PERFORMANS DEĞERLEME YÖNTEMİ TERCİHLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA VE MODEL ÖNERİSİ Herkesin aynı teknolojilere aynı hızla erişme olanağını bulabilidiği günümüzde, rekabet üstünlüğü yaratan faktörlerde büyük değişim yaşanmış, insan ve insan kaynakları yönetimi, organizasyonların rekabet gücü açısından stratejik bir unsur haline gelmiştir. Bu gelişme, çalışanın iş ortamındaki rolünün; yüksek zihinsel fonksiyonlar, yaratıcılık, kapsamlı bir bilgi düzeyi gerektiren daha karmaşık bir yapıya bürünmesine neden olmuştur. Artık, rekabette bir adım öne geçmek isteyen organizasyonlar, yeni yüzyıla ancak zeki, çok iyi eğitim görmüş, çok yönlü teknoloji bilgisine sahip, küresel düşünen, zihinsel esnekliği olan elemanlarla hazırlanabileceklerini kabullenmişlerdir. Çalışanların, işteki başarı düzeyini ve yeteneklerinin, işin nitelik ve gereklerine ne ölçüde uyduğunu araştırma ve gelişim rotasını çizme amacına hizmet eden performans değerlendirme; diğer insan kaynakları yönetimi süreçlerinin başarısı üzerinde önemli rol oynar. Performans değerlendirme sürecinin etkinliği üzerinde belirleyici olan etkenlerin tasarım sürecinde göz önünde bulundurulması gereklidir. Bu bağlamda, değerlendirmenin, sosyal yönü göz ardı edilmeyerek, süreçten etkilenen kısmın sayısal olarak en büyüğünü teşkil eden değerlendirilenlerin (astlar), ihtiyaç ve tercihlerinin, performans değerlendirme sisteminin tasarım veya seçim aşamasında dikkate alınması ve de aktif olarak katılımlarının desteklenmesi, sistemin başarısına önemli katkı sağlayacaktır. Bütün bunların ışığında, bu çalışmada performans değerlendirme yöntemleri ve kamu çalışanı devlet memurlarının değerlendirme yöntemlerine yönelik tercihleri ve bu tercihler üzerinde etkili olan faktörler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birci bölümünde, performansın tanımı ve performans üzerinde etkili olan faktörler; kişisel, örgütsel ve çevresel etmenler başlıklarında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, performans değerlendirme kavramının tarihsel süreç içindeki gelişimi, tanımı, önemi, amacı, yararları, tasarımında göz ününde bulundurulması gereken faktörler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise; değerlendirme yöntemleri klasik ve çağdaş değerlendirme yöntemleri adı altında incelenmiş ve aralarındaki temel farklar ortaya konulmuştur. Ayrıca günümüz kamu kesiminde kullanılmakta olan değerlendirme sisteminin yol haritasından bahsedilerek, zafiyetleri üzerinde ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise, değerlendirme yöntemine yönelik tercihlerini tespit etmek üzere bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, veri toplama yöntemi olarak 40 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmış ve elde edilen sonuçlara dayanılarak, çağdaş gereksinimleri karşılayacak yeni bir performans değerlendirme modeli önerilmiştir.

PERFORMANCE EVALUATION METHODS; A RESEARCH AND MODEL PROPOS FOR THE DETERMINATION OF THE PREFERENCES TOWARDS THE EVALUATION METHODS In today’s world where everybody has the same hi-speed access to similar technologies, a major change has been lived among the factors that form the rivality superiority. Human and human resources management has become a strategical issue from the competence power of the organisations point of view. This development has caused the role of the worker in the business media to transform into a complex structure that requires high mental functions, creativity and broad knowledge level. Thus, the organisations which would like to go one step further from the others have admitted that they can get prepared for the next century through very well educated, multi-diversity technology friendly, globally thinking, mentally flexible workers. The concept of performance evaluation which serves for the success level of the workers in the office, the way how appropriate they are for the quality and requirements of the job and for drawing the development route plays an important role on the success of the other human management processes. The factors taht are effective on perfermance evaluation period should be considered during the design stage. In this constraint, not ignoring the social side, the consideration of the needs and preferences and the active participation of the commanded group who constitute the majorly influenced section due to the process in the design or selection period of the performance evaluation system will add value for the success of the system. Under the above circumstance, in this study, performance evaluation methods and the preferences of the civil servants about the evaluation methods and the factors that are effective on these preferences were studied. The definition of performance and the factors that are effective on performance were analyzed under the titles of organisational and environmental factors in the first section of this study. The historical evolution of the performance evaluation concept, the definition, significance, aim, benefits and the factors that should be considered in the design stage were handled in the second part of the study. The evaluation methods were analyzed under two sections such as classical and modern methods. The major differences between these two methods have been presented. On the other hand, the missing sides of the today’s evaluation system were discussed by refering to its road map in the third section of the study. A research was conducted for the determination of the preferences towards the evaluation methods. A questionnaire including 40 questions has been used. The statistical analysis of the acquired data has been conducted and a new performance evaluation model meeting the modern requirements was proposed.
Keywords: Performans Değerleme; Yönetim ve Organizasyon