Finansal tablolar aracılığı ile kullanıcılara yanıltıcı bilgi sunulması ve sonuçları - Yaman, Tuba (My University, 2008)
FİNANSAL TABLOLAR ARACILIĞI İLE KULLANICILARA YANILTICI BİLGİ SUNULMASI VE SONUÇLARI Sürekli değişim gösteren bir ortam içerisinde faaliyetlerine devam eden işletmeler, bu faaliyetlerinin devamlılığını sağlayabilmek gereksinimleri karşılayacak nitelikte önemli, güvenilir, tarafsız, anlaşılır, zamanlı, tutarlı ve karşılaştırılabilir bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bilginin faydalı olabilmesi için güvenilir olması da şarttır. Önemli hataları içermeyen, yanlı olmayan ve temsil etmesi beklenen veya temsil ettiği iddia edilen işlem ve olayları, gerçeğe uygun bir şekilde temsil etmek suretiyle kullanıcılara dayanak olabilen bir bilginin güvenilir olma özelliğini taşıdığı kabul edilir. İşletme ile ilgili taraflara bilgi sağlama amacını karşılayacak olan finansal tabloların geliştirilmesi sosyal sorumluluk gerektirir. Ancak böyle bir sorumluluk duygusu ile hareket edildiği zaman muhasebede sağlanan bilgilerin gerçeğe uygun, tarafsız, önyargısız ve adil olması sağlanabilir. Bu kavrama bağlı olarak işletmeyle ilgili çıkar gruplarının haklarının korunması, hissedar ve hak sahiplerinin beklentileri ve amaçlarının yerine getirilmesi, çalışanlara nitelikli iş ortamlarının sağlanması, tüketicilerin korunması, kurumsal yönetim ilkeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmeden finansal tablolar aracılığı ile elde edilen bilgilerin, bir takım hata ve hileleri içermesi yani güvenilir olmaması, yanlış kararlara neden olup toplumu etkileyen zararlara neden olmaktadır. Hatalı ve hileli işlemler gerçekleştiren işletmeler, genellikle iflas, ortaklık yapısında ciddi değişiklikler, ulusal borsalar tarafından listeden çıkarılma ve mali yaptırımlara uğrama gibi sonuçlarla karşılaşmışlardır. Bu işlemlere karışan kişiler ise aleyhlerine açılan davalarda görevlerinden ayrılmaya ve az da olsa hapis cezalarına maruz kalmışlardır. Finansal tablo üzerinde yapılan hileler yatırımcıları yıllarca rahatsız etmesine karşın bu düzensizliğin sona erdirilebilmesi için yatırımcılar, kanun yapıcılar, kurumsal yöneticiler ve iç denetçiler, şirket dışı yöneticiler, bağımsız denetçiler, düzenleyiciler, eğitimciler, kanuna aykırı veya umuma zararlı hareketlere karşı tetikte olan örgütler ve bağımsız komisyonlar, finansal analistler, finansal araçlar, yatırımcıları temsil eden avukatlar sürekli mücadele etmektedir.

TO SUPPLY MISLEADING INFORMATION TO USERS THROUGH THE FINANCIAL STATEMENTS AND RESULTS Enterprises, operating in a continuously changing environment are in need of considerable, reliable, objective, comprehensible, timely, consistent and comparable information for the continuity of their operations. Information must be reliable to be useful. Such information; being supportive for its users, not including important mistakes, fair and representing business cases and processes in a realistic and trustful way is considered as reliable.It requires social responsibility for the preperation of financial statements which will fulfill the purpose of providing information for the related parties. Only when acting in such a responsible manner, the information provided in accounting can be realistic, neutral, without prejudice and fair. Being committed to this notion; maintenance of the related parties rights, fulfillment of shareholders and stakeholders purposes and expectations, providing a high quality workplace for employees, protection of consumers, corporate management laws will occur.Informations provided by the financial statements of the enterprises, containing fraud and mistakes; which means being unreliable, causes a result of taking wrong decisions which may affect the society. Enterprises, providing fraud and misleading information mostly encounter bankruptcy, major changes in shareholding structure, being delisted from national stock-exchange and being subject of financial sanctions. Individuals being a part of such activities mostly were put out of commission or were rarely inflicted imprisonment by court. Although fraud made on financial statements will disturb the investors for years, many related parties such as; investors, lawmakers, corporate managers, internal auditors, independent auditors, educators, organizations against illegal conditions, independent commities, financial analysts, lawyers representing investors are always fighting to end this irregularity
Keywords: Mali Tablolar; Muhasebe Hileleri