Yeni Zelanda’da ve İstanbul’da doğum yapan Türk kadınların anne olma ile ilgili deneyimleri - Yıldız, Nazende Korkmaz (My University, 2010)
Yeni Zelanda’da ve İstanbul’da Doğum Yapan Türk Kadınların Anne Olma ile İlgili Deneyimleri Çalışmanın amacı, Yeni Zelanda ve İstanbul’da doğum yapan Türk annelerin doğum deneyimlerini karşılaştırmaktır. Niteliksel yöntemlerle yürütülen çalışmaya, Yeni Zelanda’da 27, İstanbul’da 27 olmak üzere toplam 54 Türk kadını alınmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu ve annelerle derinlemesine görüşme yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda annelerin gebelik, doğum ve doğum sonrası deneyimleri ile ilgili 10 ana tema ve 66 alt tema oluşturulmuştur. Yeni Zelanda grubunda, gebenin ebe ve ekibi tarafından izlendiği; gebelerin doğum öncesi bakım almaya istekli olduğu ve buna teşvik edildiği; doğum öncesi bakımın yaygın ve etkin olduğu; gebelik izleminde ultrasonun genellikle üç kereyle sınırlandığı; normal doğumda ebenin aktif rol aldığı; anne bebek iletişiminin erken sağlanmasına özen gösterildiği; doğum sonu ev ziyaretleri ile ebe desteğinin devam ettiği; annelerin sağlık çalışanları ile iletişiminin iyi olduğu görülmüştür. İstanbul grubunda, gebelik izlemlerinin ve doğumların çoğunluğunun uzman hekim tarafından yapıldığı; gebelerin doğumda kullanılan litotomi pozisyonundan rahatsız olduğu; anne bebek iletişiminin erken sağlanmasına özen gösterilmediği; sağlık çalışanları ile iletişimin özel hastanelerde iyi olduğu, devlet hastanelerinde iyi olmadığı; yakın akraba desteğinin ve sosyal ilişkilerin güçlü olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; anne ve bebek sağlığının korunması ve gelişmesinde önemli rolleri olan sağlık çalışanlarının gebelik, doğum ve doğum sonrasına doğal ve fizyolojik bir süreç olarak bakması, yeterli ve nitelikli bakım sunması ve toplumu bu konuda bilinçlendirmesi ile normal doğum yapma oranının artacağı, sezaryen doğumların, gereksiz girişimlerin ve doğum maliyetlerinin azalacağı ve annelerin anne olma sürecini daha olumlu yaşayacağı düşünülmektedir. Anne Bakımı, Ebelik, Annelik Tecrübesi

The Maternity Experiences of Turkish Women Who Gave Birth in New Zealand and İstanbul The objective of the research is to compare 27 Turkish mothers from seven cities of New Zealand with 27 mothers from Istanbul in regard to their experience of labour. Qualitative data were collected with demographic information and audio records of in-depth interview with each mother. Content analysis of mothers’ experiences during pregnancy, childbirth and postpartum was conducted under 10 main themes and 66 sub-themes. It was found that, in New Zealand group, pregnancy is followed-up by midwives and their teams; pregnant women wish and encouraged for prenatal care; prenatal care is common and effective; ultrasound scan is generally limited to three times during pregnancy; the midwife has an active role in normal delivery; early mother-infant interaction is encouraged after birth; midwife support is continued with home visits in postnatal period; mothers have good communication with health professionals. In Istanbul group, pregnancy follow-up and delivery is realized by obstetricians; pregnant women are uncomfortable about lithotomy position at birth; early mother-infant interaction is not taken into account after birth; mothers have good communication with health professionals in private hospitals but not in public hospitals; family support and social relations are strong. It is concluded that if health professionals, who have an important role in protection and promotion of maternal and infant health, consider pregnancy, birth and postpartum period as a natural and physiological process, offer adequate and qualified care and raise awareness in the society, the rate of normal vaginal delivery will increase, cesarean sections, unnecessary interventions and labour costs will decrease and mothers will have more positive experiences of mothering. Key Words: Obstetric Labor, Maternity Nursing, Midwifery, Maternity Experience
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Tıp