Örgütsel iletişim kavramı ve küçük ölçekli bir işletmede uygulama (Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.) - Candan, Meltem (My University, 1999)
Globalleşen yoğun rekabet ortamında yönetim politikalarını geliştiren açık, şeffaf ve sürekli gelişme ve değişim arzusunda olan işletmelerin başarısındaki anahtarın etkin örgütsel iletişim olduğu bir gerçektir. Örgütsel iletişim; örgütün işleyişini sağlamak ve örgütün amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla örgüt içi bölümler ve/ veya örgüt ile çevresi arasında girişilen devamlı bir bilgi ve düşünce alışverişini sağlayan toplumsal bir süreçtir. Örgütsel iletişimin önemi, örgütlerin büyümelerine ve yönetimin gittikçe daha karmaşık bir görünüm kazanmasına, uzmanlaşmanın artmasına, yerinden yönetim ilkesinin uygulanmasına ve teknolojik gelişmelere paralel olarak gittikçe artmıştır. Bugün, örgütlerin verimlilik ve etkenliklerinde rol oynayan en önemli etmenlerden birinin örgütsel iletişim olduğu artık kesin olarak anlaşılmıştır. Yapılan bu çalışmanın amacı, giderek önem kazanan örgütsel iletişim kavramının tanıtılması ve kavrama ülkemizdeki bakış açısını yansıtmak amacıyla Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.'de yapılan anket uygulamasının incelenmesi olarak özetlenebilir. Çalışmada sırasıyla iletişim, örgütsel iletişim kavramları ögeler, işleyiş ve amacıyla birlikte ele alınmış, iletişimi engelleyen faktörler ve etkin bir örgütsel iletişimin sağlanabilmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalar tanıtılmıştır. Bu esnada iletişim teknolojisindeki gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan bilişim sistemleri kavramlarına yer verilmiştir. Son olarak Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.'de örgütsel iletişim anketi uygulaması yapılmıştır. Son bölümde anket değerlendirilmiş ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Tüm bu çalışmalar göstermiştir ki, iletişim, örgütler için hayati öneme sahiptir. Bu yüzden sürekli geliştirilmesi ve değişime açık olması gerekmektedir. Bu da ancak gelişimi arzulayan, değişime açık olan, iyi motive edilmiş, örgütsel amaçların benimsetildiği bir ekiple mümkün olacaktır. Bu amaçla teknolojik yatırımın yanısıra insana yatırım desteklenmelidir.

It is a fact that effective organizational communation is said to be behind the success of the business enterprises which improve their management politics in the extreme competition atmosphere and are will of being unobstructed, transparent and continuosly developing and chancing. Organisational communation may be defined as social process, which purposes providing the maintenance of the organization and provides with the between organisation itself and/ or its environment in order to realise the goals of the organisation. The organisational communication has got importance gradually by the means of developing organisations and administration's gaining more complicated apperance day by day, increasing of the speciality, being supplied of the central management and technological development. Today it has been definetely deduced that organisational communication takes crucially important role in the effectiveness of the organisations. The goal of this study can be summarised as introducing the importance of organisational communication that is gaining importance gradually and examing the system analysis and the poll study that is applied to Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş in detail in order that the point of view of organisational communication can be comprehended in an easier time in our country. In this study communication, organisational communication, compenents, maintenance, goals, hindering factors and the studies in order to supply an effective organisational communication has been introduced. Meanwhile, the information system that have been occurred as a consequences of the development of organisational technologies have been discussed. Eventually, the application of the poll of organisational communication has been done. At the last chapter, the poll is eveluated and several recommendations are presented. All of these studies indicate that communication has a vital importance for organisations. That's why organizations must be developed continously and receptive to the changing. This is only possible with a team that wishes development and is accessible to changing, well-integrated and motivated and are in the awe of the importance of the purposes of the organisation. With this aim, the human investment must be supported beside the technological investment.
Keywords: Büro hizmetleri; İletişim; İLETİŞİM,ÖRGÜTSEL-İŞLETMELER; Yönetim ve yardımcı hizmetler