Beden eğitimi öğretmen adaylarının başarı hedef yönelimlerinin güdülenme ve öğrenme stratejilerini belirlemedeki rolü - Denktaş, Sevdi (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi öğretmen adaylarının başarı hedef yönelimlerinin güdülenme ve öğrenme strataejilerini belirlemedeki rolünün incelenmesi ve beden eğitimi öğretmen adaylarının başarı hedef yönelimlerinin, güdülenme ve öğrenme stratejilerinin cinsyete göre değişip değişmediğini araştırmaktır. Çalışmanın örneklemini uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 76 kadın ve 115 erkek toplam 191 beden eğitimi öğretmen adayı oluşturmuştur. Katılımcılara Başarı Hedef Yönelimleri Ölçeği, Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır.Katılımcıların cinsiyet değişkenine göre başarı hedef yönelimleri, güdülenme ve öğrenme stratejilerinde fark olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Beden eğitimi öğretmen adaylarının başarı hedef yönelimlerinin güdülenme ve öğrenme stratejileri yordayıcısı olup olmadığının belirlenmesi için ise hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır.Yapılan analizlerde beden eğitimi öğretmen adaylarının cinsiyet değişkenine göre başarı hedef yönelimleri öğrenme-yaklaşma alt boyutu, güdülenme stratejileri sınav kaygısı ve öğrenme stratejileri akran işbirliği yönetimi alt boyutlarında kadın ve erkek beden eğitimi öğretmen adayları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonuçları başarı hedef yönelimlerinin öğrenme-yaklaşma alt boyutunun, güdülenme stratejileri içsel hedef, görev değeri, öz yeterlilik algısı, öğrenme kontrol inancı ve sınav kaygısı alt boyutlarında, performans-yaklaşma alt boyutunun, güdülenme stratejileri dışsal hedef alt boyutunda, öğrenme-kaçınma ve performans-kaçınma alt boyutlarının ise güdülenme stratejileri sınav kaygısı alt boyutunda belirleyici olduğu bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca başarı hedef yönelimi öğrenme-yaklaşma alt boyutunun, öğrenme stratejileri yineleme, açımlama, düzenleme, eleştirel düşünme, metabilişsel ve yardım isteme alt boyutlarında, Performans-kaçınma alt boyutunun ise öğrenme stratejilerinin emek yönetimi boyutunda belirleyici olduğu bulunmuştur (p<0.05). Araştarma sonucunda, kadın beden eğitimi öğretmen adaylarının, erkek beden eğitimi öğretmen adaylarından her hangi bir dersi çalışma, anlama, öğrenme ve başarmaya daha çok odaklandıkları, daha düşük sınav kaygısı yaşadıkları ve işbirliği içinde öğrenmeyi daha az önemsedikleri çalışmanın analizleri sonucuna dayalı olarak söylenebilir. Ayrıca beden eğitimi öğretmen adaylarının güdülenmesinde ve öğrenme stratejileri belirlenmesinde başarı hedef yönelimlerinin rolü olduğu ve bu değişkenler ile güdülenme ve öğrenme stratejileri alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu ulaşılan sonuçlarda görülmektedir.

The aim of this study was to examine the role of achievement goal orientations of preservice physical education teachers in determining motivation and learning strategies. In addition, the study was aimed to investigate sex diffrences in the achievement goal orientations, motivation and learning strategies of preservice physical education teachers. The sample of the study consisted of 76 female and 115 male, totally 191 physical education teacher candidates who were selected by convenient sampling. Achievement goal orientation scale, motivation and learning strategies scale and personal information form were administered to all participants. Independent t-test was used to test sex differences in in achievement goal orientations, motivation and learning strategies. Hierarchical regression analysis was used to determine the role of achievement goal orientations of physical education teacher candidates in determination of motivation and learning strategies. Analysis indicated significant sex differences in learning-approach achievement goal orientations, exam anxiety sub-dimension of motivation strategies and peer cooperation management sub-dimensions of learning strategies (p <0.05). According to results of hierarchical regression analysis which in sub-dimension of learning-approach of achievement goal orientations were found to be the determinants of motivation strategies, internal goal, task value, self-efficacy perception, learning control belief and exam anxiety in sub-dimensions. In addition, The performance-approach sub-dimension was found to be the determinant of the motivation strategies in the external target in sub-dimension, and the learning-avoidance with performance-avoidance sub-dimensions were the determinants of the motivation strategies exam anxiety in sub-dimension (p <0.05). Furthermore, the achievement goal orientation of the learning-approach sub-dimension was found to be the determining in the sub-dimensions of repeating, explaining, organizing, critical thinking, time and work, metacognitive, labor management and asking for help. The performance-approach sub-dimension was found to be the determining factor in the metacognitive strategies dimension of learning strategies (p <0.05). As a result of the research, it can be said that female physical education teacher candidates are more focused on studying, understanding, learning and achieving any lesson from male physical education teacher candidates, they have higher exam anxiety and they care about learning in cooperation. In addition, achievement goal orientations have a role in motivating physical education teacher candidates and determining learning strategies. It also predicts motivation and learning strategies that there is a positive correlation between motivation and learning strategies sub-dimensions.
Keywords: Achievement Goal; Başarı hedefi; güdülenme; Learning Strategies; Motivation; Öğrenim ve öğretim; öğrenme stratejileri; Spor; Sports; Study and teaching