Budizm'in pozitif psikolojiye etkisi - Can, Nazlı Selcen (My University, 2022)
Bilim tarihi, yeni bir gerçeğin peşinde koşmak için ayrı bağlamlardaki iki büyük alanı birbiriyle temasa geçirmenin örnekleri bakımından zengindir. Genel olarak bilim, fiziki dünya ile ilgilenir ve din ise manevi dünyamızla ilgilenir. Psikoloji de iç dünyamızla ilgilendiği için dinin, psikoloji bilimine etkisi kaçınılmazdır. Din ve psikoloji birbirini etkilemesi bağlamında Budizm ve pozitif psikolojinin teması da bunun en yeni örneklerinden biridir. Bu çalışmada da Budizm’in pozitif psikolojiye olan etkileri incelenmiştir. Bu nitel çalışmada öncelikle odak noktaları “insan” olan bu iki disiplinin kendi literatürleri çerçevesinde kavramsal araştırması yapılmıştır. Daha sonra Budizm’in pozitif psikolojiyi nasıl beslediği ve Budizm’in de nasıl psikolojize edildiği incelenmiştir. Bu etkileşim araştırılırken konunun ele alınmasına ana akım psikolojiden başlanmış ve karşılıklı etkileşim örneklendirilmiştir. Pozitivist bir yaklaşım olan psikolojinin, Budizm’i ne şekilde kabul edip bilimsel uygulamalara kattığı incelenmiştir. i Araştırmanın sonucunda; Budizm ve pozitif psikolojide insanın olumlu gelişimi ve kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamanın, ortak çıkış noktaları olduğu görülmüştür. Bu bağlamda Budizm’in öğreti ve uygulamalarının pozitif psikolojiyi beslediği görülmüştür. Netice olarak Batı’nın Budizm’i bilimsel çalışmalarında etkilemesi onu bir dinden ziyade bir felsefi yaklaşım, bir ahlak ve düşünce sistemi olarak kabul gördüğü tespit edilmiştir. Hem çok eski hem de devamlı güncellenmesi itibariyle çağdaş olan Budizm, pozitif psikoloji gibi daha iyi olabilmek için insanlara fırsatlar sunmaktadır.

The history of science is rich in examples of bringing two great fields in separate contexts into contact in the pursuit of a new truth. Generally, science deals with the physical world and religion deals with our spiritual world. Since psychology deals with our spiritual/ phsicological world, the effect of religion on psychology is inevitable. The theme of Buddhism and positive psychology in the context of religion and psychology influencing each other is one of the most recent examples of this interaction. In this study, the effects of Buddhism on positive psychology are examined. In this qualitative study, conceptual research of these two disciplines, which focus on human, was carried out within the framework of their own literature. Then, how Buddhism feeds positive psychology and how Buddhism is psychologized is examined. While investigating this interaction, the subject started to be addressed from mainstream psychology and the mutual interaction was exemplified. It has been examined how psychology, which is a positivist approach, accepted Buddhism and included it into scientific practices. iii As a result of the study in Buddhism and positive psychology, it has been seen that the positive development of people and ensuring a quality life are common starting points. In this context, it has been seen that the teachings and practices of Buddhism feed positive psychology. As a result, it has been determined that the West's influence on Buddhism in its scientific studies is accepted as a philosophical approach, a moral and thought system rather than a religion. Buddhism, both ancient and constantly being updated, offers much, like positive psychology.
Keywords: Buddhism; Budizm; meditasyon Buddhism; meditation; Positive Psychology; Pozitif psikoloji; Psikoloji, Din; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychology, Religious