Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde el hijyeni uyumu ve enfeksiyon epidemiyolojisine etkisi - Alçi, Gamze (My University, 2018)
AMAÇ: Bu çalışmada; Mart-Ağustos 2018 tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ)’de görevli sağlık personelinin el hijyenine uyum oranını ve alınan el örneklerinde üreyen mikroorganizmaları belirlemek, hasta örneklerinden ve el örnekle-rinden saptanan mikroorganizmalar arasındaki epidemiyolojik ilişki varlığınıMATERYAL VE METOD: 22 hemşire, 11 doktor ve 5 sağlık personelinin hizmet verdiği 13 yatak kapasiteli YYBÜ’de Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 5 endikasyon kapsamında, Mart ve Ağustos 2018 aylarında el hijyenine uyum iki aşamada gözlenmiştir.El örnekleri; Amerikan Test ve Malzeme Standartları E1115-11 tarafından belirtildiği gibi, eldiven suyu yöntemi ile alınmıştır. Sağlık personellerine steril eldiven takıldıktan sonra steril örnek solüsyonu eklenmiş, 30 saniye masaj sonrasında solüsyon aseptik ola-rak numune kabına aktarılmıştır. Örnekler %5 koyun kanlı agara ve Mac Conkey agara ekilmiş, tür düzeyinde tanımlamada MALDI-TOF MS kullanılmıştır.Semmelweis El Tarayıcısı (Sysmex): Uygulama etkinliğini test eden bu dijital sistemde floresan içerikli antisepsisin uygulaması sonrası UV ile tarama gerçekleştirilmiştir.Çalışma süresince hastalar mikrobiyolojik olarak takip edilmiştir. Hastalardan izole edilen mikroorganizmalar ile el örnekleri arasındaki epidemiyolojik ilişki AP-PCR ile araştırılmıştırBULGULAR: Mart ayında 739 temas değerlendirilmiş, el hijyeni uyum oranı %51; Ağustos ayında 320 temas değerlendirilmiş el hijyeni uyum oranı %49 olarak belirlen-miştir. Mayıs ayında alınan 144 el örneğinin %5,2’sinde potansiyel patojen üremese gerçekleşmiştir. El tarayıcısı ile etkin el antisepsisi uygulayabilme oranı %72 olarak sap-tanmıştır. Çalışma sürecinde klinik materyallerden ve el örneklerinden izole edilen P.putida ve K. pneumoniae suşlarının AP-PCR analizinde benzerlik gösterilememiştir. SONUÇ: El hijyeni uyumu tüm çabalara rağmen YYBÜ'de istenilen düzeye ulaşamamıştır. Gözlemlerin düzenli aralıklarla yapılması, mevcut teknolojilerin eğitimlerde kullanılması, salgın kaynağını tespit etmek için el örnekleri alınması gerektiğini düşünmekteyiz.

AIM: The aim of this study is to determine the rate of hand hygiene compliance of the healthcare workers (HCW’s) in the neonatal intensive care unit (NICU) between March-August 2018 and the microorganisms that were reproduced in the hand samples taken, and to investigate the epidemiological relationship between the microorganisms detected from the patient samples and hand samples.MATERİALS AND METHODS: In the 13 beds availability NICU where 22 nurses, 11 doctors and 5 health personnel serve, compliance was observed in two unannoun-ced phases in March and August 2018 within the scope of 5 indications determined by World Health Organization.Hand samples were taken by glove juice method as indicated by American Society for Testing and Materials Standards E1115-11. A sterile solution was added to hands of HCW worn gloves, and after 30 seconds massage samples were inoculated quantita-vely in culture plates and colonies were identified by MALDI-TOF MS.Semmelweis System Hand in Scan (HIS) (Sysmex) was introduced in the unit for trai-ning of hand hygiene. This digital system tests the application efficiency by UV scan-ning after using alcohol based disinfectant containing fluorescent.During the study period, patients were followed microbiologically, any clinical isolates were stored for further typing. Epidemiological relation between microorganisms isola-ted from patients and hand samples was investigated with arbitrary primed (AP) PCR.RESULTS: In March, overall compliance was 51% for 739 contacts. Even after repea-ted training sessions, we regretfully determined compliance as 49% in August for 320 contacts. Hand hygiene efficacy reached to 72% during guided screening by HIS. Po-tential pathogens were isolated in 5.2% of 144 hand samples, however any similarity could not be demonstrated among clinical and hand isolates of Klebsiella and Pseu-domonas strains. CONCLUSİON: Hand hygiene compliance did not reach the desired level in NICU despite all the efforts. We believe that observations should be done at regular intervals; current technology should be utilised in trainings, hand samples should be taken to detect the source of outbreak, if there is any.
Keywords: AP-PCR; AP-PCR Neonatal Intensive Care Unit; Cross Infection; El Hijyeni; Eldiven Suyu Yöntemi; Enfeksiyon Epidemiyolojisi; Glove juice method; Hand Hygiene; Hastane Enfeksiyonu; Infection Epidemiology; Intensive care units, Neonatal; Microbiology; Mikrobiyoloji; Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi; Yoğun bakım birimleri, Yenidoğan