Kültürel emperyalizm ve medya - Cebeci, Kadir (My University, 2003)
Bir toplumun değer yargılarını, alışkanlıklarını, yaşam tarzını, tüketim kalıplarını değiştirmek istiyorsanız; önce o toplumun kültürünü değiştirmeniz gerekmektedir. 1980'li yıllardan sonra kitle iletişim teknolojisinde meydana gelen gelişmelerle birlikte dünya hızla kitle iletişimsel bir ağ ile örüldü. Bu ağ sayesinde dünya; ekonomik, teknolojik ve kültürel olarak hızla küreselleşmeye, kültürel bir köy olmaya başladı. Gazete, radyo, televizyon, sinema gibi kitle iletişim araçlarında meydana gelen teknolojik gelişmeyle birlikte haber, bilgi, birbirinden farklı kültürel değerler serbest bir şekilde çok kısa bir sürede dünyada yayılmaya başladı. Medyada yaşanan bu hızlı değişimle birlikte birbirinden farklı kültürler ve toplumlar birbirlerinin kültürlerini, yaşam tarzlarını çok daha kolay bir şekilde öğrenmeye ve içselleştirmeye başladı. Farklı kültürlere, yaşam tarzlarına sahip olan bireyler, kitle iletişim araçlarından gönderilen iletiler, mesajlar sayesinde zaman içinde kültürlerini, yaşam tarzlarını, alışkanlıklarını ve tüketim kalıplarını etkin olarak değiştirmeye başladı. Kitle iletişim araçlarından gönderilen iletiler sayesinde dünyada milyonlarca insan kültürel olarak oydaşlaşmaya başladı. Dünyada yaşayan milyonlarca insan, kültürel oydaşlaşmayla birlikte aynı tür müzikleri dinlemeye, aynı şekilde giyinmeye, aynı şeyleri yemeye içmeye, aynı şeyleri okumaya, aynı şekilde davranmaya ve tüketmeye başladı. If you want to change the judgement values, habits, life styles and consumption habits of a society; first you have to change the culture of that society. After the developements of the public communication technology after the 1980s the world has rapidly been connected with a public communication network. With the help of this network the world has rapidly started to become economically, technologically and culturally global, and has started to become a cultural village. Due to technological developments in public communication means such as newspapers, radio, television and cinema news,information, different cultural values have spread all around the world freely and rapidly. With this rapid change in the media, different cultures and societies have started to learn and internalise each others' cultures and life styles. Individuals who possess different cultures and life styles have gradually started to change their cultures, life styles, habbits and consumption habits effectively through the messages sent by public communication means. With the help of messages sent by public communication means many people in the world have become unified. With this unification a lot of people in the world have started to listen to the same kinds of music, dress up in the same way, eat and drink the same things read the same things, and behave and consume in the same way.
Keywords: Kültürel Emperyalizm; Medya