Türkiye’de sendikaların düzensiz emek göçüne bakışı: İstanbul örneği - Cengiz, Fatma Bilge (My University, 2013)
zensiz göç, Sendikacılık ÖZET TÜRKİYE’DE SENDİKALARIN DÜZENSİZ EMEK GÖÇÜNE BAKIŞI: İSTANBUL ÖRNEĞİ Uluslararası göç ve göçmen işçiler konusu sosyal bilimciler tarafından, gittikçe artan bir biçimde ele alınmakta, uluslararası göçün etkilerini anlamak üzere çok sayıda araştırma yapılmaktadır. İşgücünü sınırları aşmaya iten nedenler, göçmenlerin çalışma koşulları, kaynak ve varış ülkelerine etkileri farklı disiplinler tarafından, farklı kapsamlarda incelenmiştir. Ancak uluslararası göçün sendikaların bakışı açısından incelenmesi, diğer araştırma alanlarına göre daha yenidir ve bu alandaki çalışmalar da oldukça kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı Türkiye’ye yönelik düzensiz emek göçü hakkında işçi sendikalarının ve işveren örgütlerinin yaklaşımını incelemektir. Bu amaçla belirli sektörlerde örgütlü işçi sendikaların şube başkanları, işveren örgütlerinin ise üst düzey yöneticileri ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Buna ek olarak işçi sendikalarını çatısı altına toplamış 3 büyük konfederasyonun (TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ) genel kurul kararları incelenmiş ve genel kurullarında göçmen işçi meselesinin ele alınıp alınmadığına bakılmıştır. Çalışma Türkiye’deki sendikaların ve işveren örgütlerinin göçmen işçilere yönelik herhangi bir faaliyetinin olmadığını ortaya çıkarmıştır. Bunun ötesinde hem işçi sendikaları hem de işveren örgütleri Türkiye’de özellikle düzensiz göçmen işçilerin çalışmasına olumlu yaklaşmamaktadır. Bunun arkasındaki en önemli neden Türkiye’de var olan yüksek orandaki işsizliktir. Irregular migration, Trade unionism

TRADE UNIONS’ VIEW TO IRREGULAR MİGRATION IN TURKEY: THE CASE OF ISTANBUL The topics of international migration and migrant workers have been increasingly discussed by social scientists, many research have tried to understand the effects of international migration on labour markets and trade unions. The reasons leading workforce to move across borders, migrant workers’ working conditions, migrant workers’ effect on source and destination countries are explored by different disciplines and in different scopes. But analysing the issue of international migration from the perspective of trade unions is rather a new concern and studies in this field are rather limited. The aim of this thesis is to analyse trade unions’ and employer organizations’ approach to irregular migration to Turkey. For this aim, semi-structured interviews have been conducted with the presidents of local branches of trade unions and the administrators of the employer organizations in the selected sectors. Additionally, general assembly resolutions of confederations’ (TURK-IS, DISK, HAK-IS) have been analysed. According to the findings of this research both trade unions and employer organizations have no specific strategy towards irregular migrants. Further, both trade unions and employer organizations do not have a positive attitude about migrant workers’ who work in Turkey. One of the most important reasons behind this is the high unemployment rate in Turkey.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Emek Göçü; Sendikacılık