Özel spor işletmelerinde toplam kalite yönetimi uygulamaları - Yılmaz, Taylan Özgür (My University, 2003)
Günümüzde insanlar, sportif ihtiyaçlarını karşılamak için, spor hizmeti veren özel spor işletmelerini kullanmaya başladılar. Çünkü, spor hizmeti veren bu işletmeler insanların birbirinden farklı sportif istek ve ihtiyaçlarına karşılık verebilmektedirler. Ancak, bu işletmeler geleneksel yönetim anlayışıyla yönetilmekte olup kaliteli hizmet vermede bir takım aksaklılklarla ve eksikliklerle karşılaşmaktadırlar. Günümüz yönetim sistemlerinin en önemlisi Kabul edilen Toplam Kalite Yönetimi ile bu aksaklık ve eksikliklerin giderilmesi mümkündür. Çünkü, müşteri odaklı, müşteri istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilen bir yönetim şeklidir. Rekabet unsurlarının hızla değiştiği günümüzde, teknoljideki hızlı gelişmeler rekabeti de büyük ölçüde arttırdı. İşletmeler, artık daha kaliteli mal ve hizmet üretmeye yöneldiler. Artık, işletmenin başarısı için kalite, temel şart haline gelmiştir. Toplam Kalite Yönetim ilkelerini özellikle sanayi, eğitim ve hatta askeri alanda görmekteyiz. Biz spor hizmeti veren özel spor işletmelerinin de bu yönetim anlayışını benimsemesi gerektiğini düşünmekte ve istemekteyiz. Bu çalışmada, anket kullanımı ve gözlem yoluyla, özel spor işletmelerinden faydalanan müşterilerin memnuniyeti, istek ve ihtiyaçları tespit edilerek, Toplam Kalite Yönetimi ilkeleri ışığında bu işletmelere öneriler sunulmuştur. Total Quality Management in Sports Administration Practical Application

Today,more and more people are starting to make use fo private sports centers which provide the facilities they need.The reason is that these centres can respond to different sports needs and desires of people. However, these centres are managed by having traditional approaches in mind and therefore they are laching some facilities for giving high quality service. Today,these problems can be overcome with Total Quality Management which is regarded as being the most effective management system due to its customer centred approach and the capacity to meet customer' needs and desires. As a result of rapid technological devolopment,two things have happened,competition in this sector has increased.The nature of the competition has charget quality has become essential for the success of the management system. The principles of Total Quality Management can be applied to industry,education and even the military field.We beleve that sports centres have to use Total Quality Management and we also would like to use it. While doing this, customer satisfaction,needs and desires have been discovered through questiomaires and observations and have been presented to the management with Total Quality Management principle in mind.
Keywords: Spor; Toplam Kalite Yönetimi