Okuma çemberi yöntemine göre kitap okumanın öğrencilere bilişsel ve duyuşsal katkıları - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Bu araştırmanın amacı, okuma çemberinin ilköğretim dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma alışkanlıkları ve okuduğunu anlama becerileri üzerine etkisi ile öğrencilerin ve öğretmenlerin yönteme yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nicel (ön test-son test uygulaması) ve nitel (örnek olay) araþtırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırma İstanbul’da özel bir okulun dördüncü sınıfına devam eden 72 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Veriler, öğretmen ve öğrencilerle “yarı yapılandırılmış görüşme formları” aracılığıla yapılan odak grup görüşmeleri ve “okuduğunu anlama ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Okuduğunu anlama ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Ölçek puanlarının analizinde bağımlı gruplarda t testi, görüşme verilerinin analizinde ise yapılandırılmış raporlama tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre yöntem, özellikle okuduğunu anlama açısından düşük yetenekli öğrencilerin bu becerilerini geliştirmiştir. Öğrenciler geniş bir zamanda, farklı görevler yaparak, arkadaşlarıyla tartışarak ve işbirliği içerisinde kitap okumayı zevkli ve eğlenceli bulmuşlardır. Öğrenciler iki hafta sonra dahi okudukları kitabı tüm ayrıntısıyla hatırladıklarını belirtmişlerdir. Kitap sunum projeleri, hazırlayanlar ve izleyenler tarafından faydalı bulunmuştur.

This study aimed to examine the effect of literature circles on fourth grade primary students’ reading habits and comprehension skills and collected the opinions of students and teachers about the method. In this study, quantitative (pre-test and post-test designs) and qualitative (case study) methods were employed together. The study was conducted on 72 students in the fourth grade of a private school in Istanbul. The data were collected through focus group interviews conducted with teachers and students using “Semi-structured interview forms” and a “reading comprehension scale”. The reading comprehension scale was administered as pre-test and post-test. A dependent group’s t test was employed for the analysis of the scale scores, and a structured repor- ting technique was used for the analysis of interview data. The findings of the study showed that the literature circles method improved the reading comprehension skills of students who had low level reading comprehen- sion. It was also found out that students liked reading books by performing different tasks, discussing and cooperating with their friends over a period of time. Students stated that they remembered the book they had read with all the details even two weeks later. The book presentation projects were found beneficial by the students who had prepared them and their audience.
Cognitive and affective contributions of the literature circles method on the acquisition of reading habits and comprehension skills in primary level students
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel