Sabahattin Ali’nin eserlerinde aile kurumu - Kula, Yusuf Furkan (My University, 2022)
Dünyadaki gelişmelere bağlı olarak üye sayısında azalma olsa da genel itibariyle aile, insandan ve dolayısıyla toplumdan bağımsız düşünülemeyecek bir kurumdur. Bu nedenle birden fazla disiplinin araştırma alanına giren aile, edebî eserlere yansıması bakımından edebiyat araştırmalarının da odağıdır. Sabahattin Ali, titiz gözlemleri, eserlerinde kullandığı yalın dil ve akıcı üslubuyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Sanatçının toplumda gözlemledikleri arasında, üzerine düşünüp önemli fikirler ürettiği ailenin de olduğu söylenebilir. Sanatçı, hem düşünsel planda sağlıklı ailenin nasıl kurulması gerektiğine işaret etmiş hem de toplumda gördüklerini de eserlerine dâhil etmiştir. Hapishane yaşantısında da mahkûmlardan dinledikleri toplumun farklı kesimlerinin de eserlerine yansımasına zemin hazırlamıştır. Sabahattin Ali, yirminci yüzyılın ilk yarısında toplumda gördüklerini yansıtırken aile değerleri de eserlerinde önemli bir yer tutar. Yazarın toplumda gördüğü aile kurma düşüncelerine eleştirel yaklaştığı görülür. Sabahattin Ali, toplumda şahit olduğu evlilik düşüncelerini eserlerine olumsuz sonuçlarıyla birlikte yansıtarak iyi bir temele dayanan ailenin nasıl kurulması gerektiği yönünde düşünceler üretir ve mutlu birlikteliklerin yolunu gösterir. Sabahattin Ali’nin aile değerleri için böyle bir yöntem kullanmasında kendi anne ve babasının temelsiz birlikteliklerine yakından şahit olması etkili olmuştur. Bu çalışmada yazarın eserlerinde eşler arası ilişkiler başta olmak üzere akrabalık ilişkilerine de yer verilmiş, evlilik usulleri ve düşünceleri de önemli bir yer tuttuğu için incelenmiştir. Sabahattin Ali’nin eserlerinde görülen aldatma, boşanma ve aile içi şiddet konuları da incelemeye alınmıştır. Sabahattin Ali’nin çocuk ve gençlerin eğitiminde dikkate değer gördüğü ve eserlerine yansıttığı durumlar da incelemeye dâhil edilmiştir.

Generally, the family is an institution that cannot be considered independent of human beings and thereby society, though there is a decrease in the number of its members depending on the developments in the world. Therefore; the family, falling within the research areas of more than one discipline, is also the focus of literary researches in terms of its reflection on literary works. Sabahattin Ali draw attentions toward himself with his meticulous observations, the plain language he used in his works and his fluent style. It can be said that among what the artist observes in society is also the family on which he thinks and produces important ideas. The artist not only pointed out how to found a healthy family in the intellectual plan but also included what he saw in the society in his works. In prison life, what they heard about the prisoners led up to the reflection of different segments of the society in their works. While Sabahattin Ali reflects what he sees in society in the first half of the twentieth century, family values also take an important place in his works. It is seen that the author approaches critically to the ideas of founding a family that he realized in society. Sabahattin Ali produces ideas on how to found a family based on a good foundation and shows the way to happy family togetherness by reflecting the thoughts of marriage he witnessed in the society together with negative consequences in his works. Sabahattin Ali's use of such a method for family values was influenced by the fact that he witnessed the unfounded family togetherness of his own parents closely. In this study, kinship relations, especially relations between spouses in the author's works were included, and because of taking an important place, marriage procedures and thoughts were also reviewed. The issues of infidelity, divorce and domestic violence in Sabahattin Ali's works were also reviewed. The situations that Sabahattin Ali considers remarkable in the education of children and young people and reflects them in his works were also included in the study.
Keywords: Aile; Akrabalık İlişkileri; Fairy Tale; Family; Hikâye; History and criticism; Kinship Relations; Masal; Novel; Poetry; Roman; Sabahattin Ali; Story; Şiir; Tarih ve eleştiri; Theater; Tiyatro; Turkish literature; Türk edebiyatı