Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Değer_x000D_ Kavramlarını Tanımlamalarının İncelenmesi:_x000D_ Nitel Bir Çalışma - MERTOĞLU, ERCAN (My University, 2020)
Bu çalışma erken çocukluk dönemi çocuklarının çeşitli değer kavramlarını_x000D_ nasıl algıladıklarını ve tanımladıklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır._x000D_ Araştırmanın çalışma grubunu okul öncesi eğitime devam eden 5 yaşındaki 20_x000D_ çocuk oluşturmuştur. Çocuklar belirlenirken, amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik durum örneklemesi kullanılmıştır. Örneklemin tamamının aynı sosyo-ekonomik düzeyde ve daha önce formal değerler eğitimi almamış olmasına_x000D_ dikkat edilmiştir. Çocuklara araştırmacılar tarafından seçilen 7 değer kavramını_x000D_ içeren açık uçlu sorulardan (sorumluluk, paylaşma, yardımseverlik, arkadaşlık, saygı, dürüstlük ve nezaket) oluşan veri toplama aracı yarı yapılandırılmış_x000D_ görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile_x000D_ değerlendirilmiştir. Katılımcıların değer kavramlarıyla ilgili sorulara verdiği_x000D_ cevaplardan elde edilen veriler kodlanmış ve temalar oluşturularak tablolaştırılmıştır. Bulguların tanımlanıp yorumlanmasıyla elde edilen sonuçlarda çocukların sorumluluk, paylaşma, yardımseverlik ve saygı değerleri ile ilgili algılama_x000D_ ve tanımlamalarının birbirine benzer olduğu görülmüştür. Sorumluluk değerini_x000D_ tanımlarken çocukların genellikle evde kendilerine telkin edilen görevler üzerinden tanımlamalar yapmaya çalıştığı; paylaşma ve yardımseverlik değerlerine_x000D_ yönelik tanımlamalarda daha önce yaşamış oldukları paylaşma ve yardımlaşma deneyimlerinden etkilendikleri; saygı değerine ilişkin tanımlamalarında ise_x000D_ çevresindeki yetişkinlerin davranış ve öğretilerinden etkilendikleri görülmektedir. Arkadaşlık değerini ise paylaşma ve yardımseverlik değerleri üzerinden_x000D_ açıklamaya çalıştıkları saptanmıştır. Dürüstlük ve nezaket kavramlarının ise çoğunlukla algılanamayan ve tanımlanamayan kavramlar olduğu tespit edilmiştir.

This study was conducted to investigate how early childhood children perceive and define various concepts of value. Phenomenology, which is_x000D_ one of the qualitative research patterns, was used in the study. The study group_x000D_ of the study consisted of 20 5-year-old children who continue preschool education. While determining the children, a typical case sampling, which is one of_x000D_ the purposeful sampling methods, was used. It was noted that the entire sample_x000D_ was not educated in the same socio-economic level and planned value education before. A data collection tool that consist of open-ended questions with 7_x000D_ value concepts (responsibility, sharing, benevolence, friendship, respect, honesty and courtesy), selected by researchers, was applied to the children with_x000D_ a semi-structured interview technique. The data obtained were evaluated by_x000D_ content analysis method. The data obtained from the answers given by the participants to the questions about value concepts were coded and themes were_x000D_ created and arranged in tables. In the results obtained by defining and interpreting the findings, it was seen that the perceptions and definitions of children of_x000D_ responsibility, sharing, benevolence and respect values are similar. In defining_x000D_ the value of responsibility, children often try to make definitions over the tasks_x000D_ that are assigned to them at home; in the definitions of sharing and benevolence_x000D_ values, they were influenced by the experiences of sharing and solidarity they_x000D_ had previously experienced; In their definitions of respect value, it is seen that_x000D_ they are affected by the behaviors and teachings of adults around them. As a_x000D_ result of the research, the answers given by the children to the questions about_x000D_ the value concepts were grouped. It has been observed that the perceptions and_x000D_ definitions of children about responsibility, sharing, benevolence and respect_x000D_ values are similar. It was seen that they tried to explain the value of friendship_x000D_ through sharing and benevolence values. It has been found that the concepts of_x000D_ honesty and kindness are the least perceived and undefined ones.
Investigation of Preschool Children’s Descriptions of Value Concepts: A Qualitative Study