İşletmelerde personele ilişkin sosyal sorumluluk anlayışı ve verimliliğe etkisi - Sönmez, Deniz (My University, 2000)
İnsan faktörünün, diğer üretim faktörleri, özellikle de teknolojik araçlar karşısındaki durumu, başlangıçtan beri önemli değişmeler göstermiştir. Bir zamanlar, insan basit bir üretim girdisi olarak düşünülerek, kendisine verilen işi yapmak zorunda varsayılan bir makine gibi algılanmaktaydı. Ancak işletmelerde sosyal sorumluluk sanayileşme ile birlikte önem kazanmıştır. Esas amacı sanayinin yararı yanında getirdiği sakıncalar nedeniyle içinde bulunduğu çevreye ve topluma karşı korumacı bir tutum göstermesidir. İşletmelerin sosyal sorumluluk konusundaki tavırlarının nasıl olacağı konusunda aleyhinde ve lehinde yaklaşımlar ileri sürülmüştür. İşletmelerin; hissedarlara, personele, alıcılarına, topluma ve çevresine karşı sosyal sorumluluk alanları vardır. Üzerinde durduğumuz İşletmelerin personele karşı sosyal sorumlulukları konusunu çalıştığımız insanlar ve işletmeler arasındaki ilişkiler ile bu ilişkileri düzenleyen ilke ve kuralların verimliliklerine etkisi üzerinde duracağız. Tezimizin teorik bölümünde savunduğumuz işletmelerin personele ilişkin sosyal sorumlulukları ile verimlilik arasında bir ilişkinin varlığına ne ölçüde inandıklarını tesbit etmek ve bu konudaki tutumlarını öğrenmek için yapılan ankette yer alan 22 soruya iki bölümde derlenen bilgilerle işletmelerin tüm sosyal sorumlulukları göz önünde tutularak hazırlanan 50 tablonun tamamı Bulgular kısmındaki uygulamaların neticesinde işletmenin çalışanlara ilişkin sosyal sorumluluklarının etkisi karşısında onların performanslarında da artış olduğu ortaya çıkmıştır. Kısaca özetleyecek olursak; işletmelerin personele ilişkin sosyal sorumlulukları ile verimlilik arasında doğru bir ilişkinin olduğuna, sosyal sorumluluğunu yerine getiren bir işletmenin personelin verimliliğine etkisi karşısında karlılığının artacağına inanmaktadırlar diyebiliriz. Since the beginning of the use of technological tools the manpower factor showed important changes. Once upon a time man was only evaluated as a simple machine, a machine thought to be obliged to do the given work. But in the enterprises social responsibility gained importance parallel to the industrialisation. The social responsibility had not only positive effects on the industry . Due to the negative effects on the industry the main aim of the social responsibility was to show a protective attitude towards the environment and the community. Regarding the expectations of the attitude of the enterprises toward the social responsibility positive and negative approaches were submitted. The enterprises have fields of social responsibility towards the shareholders, staff, customers, community and environment. In our subject Social responsibility of the enterprises towards its staff we will show the relation between the persons we are working with and the enterprises, the effects of the principles and rules, which will be the basis of these relations, towards the productivity. In the theoretical part of the study we prove how much the enterprises believe in a relation between the social responsibility towards the staff and the productivity. In order to find out the attitude of the enterprise I designed an opinion-poll questionnaire made up of 22 questions. The data are evaluated in two parts. With the data received 50 tables were prepared regarding the social responsibility of the enterprise. In the result paragraph you can see that if the enterprises fulfil the social responsibility towards their staff, than the staffs' productivity is influenced in a positive way. To summarise in short: We can say that the enterprises believe in a relation between the social responsibility towards the staff and their productivity, that a enterprise which is fulfilling its social responsibility towards its staff will improve the profit due to the positive effect of the staffs' productivity.
Keywords: Personel Yönetimi