Zemahşeri'nin Ruusu'l-Mesail isimli eserinde ilm-i hilaf : (Kitabu'n-Nikah örneği) - Bilik, Abdurrahim (My University, 2013)
ZEMAHŞERÎ'NİN RUUSU'L-MESAİL İSİMLİ ESERİNDE İLM-İ HİLAF (KİTABU'N-NİKAH ÖRNREĞİ) Alimlerin farklı görüşlerini ve bu farklılıkların sebeplerini ele alan İlm-i hilaf, fıkıh melekesi kazandırması açısından önem arz etmektedir. Ruu'su'l-Mesail ismi ise İlm-i hilaf alanında kaleme alınan farklı bir türü simgelemektedir. Aynı isim altında bir eseri bulunan Zemahşerî, İslami ilimlerde iz bırakan, mutezili bir alimdir. Farklı yönleriyle ön planda olan Zemahşerî'nin söz konusu eseri, türünün güzel bir örneği olmasının yanında kendisinin fıkıhçı özelliğini ve fıkıh düşüncesini de yansıtan nadide bir eserdir. Bizim çalışmamız bu tür hakkında bilgi vermek ve Zemahşerî'nin fıkıh düşüncesini ortaya koymak amacıyla Zemahşerî'nin Ruu'su'l-Mesail isimli eserinin incelenmesi ve eserde yer alan Kitabu'n-Nikah bölümünün mukayeseli olarak tahlil edilmesini içermektedir. laf, Zemahşerî, Ruu'su'l-Mesail, Kitabu'n-Nikah

ILM AL-KHILAF IN ZEMAHŞERÎ'S RUUSU'L-MESAİL BOOK (SAMPLING KITABU'N NIKAH) Ilm al-Khılaf (the discord science) is a branch which research to fınd the different opinions of scholars and to show the evidence why these opinions of scholars are different from each other. The name of Ruu'su'l-Mesail has been used as a kind of different device of the discord science. The name of Ruu'su'l-Mesail has been used as a name of a book which has been written by Zemahşerî too. Zemahşerî is an important person for islamic sciences and he is from madhab of mutezile. Ruu'su'l-Mesail is a book which is an important example for these kınd of branches and this book show us that Zemahşerî is a person who can write about fıkh (islamic law) as well. The aim of this book is to give information about the Ruu'su'l-Mesail and to give clueses about Zemahşerî's opinons in İslamic law too. For reaching these targets which have been mentioned, thus, we researched Zemehşerî's Ruu'su'l-Mesail book and we discused what has been written in the section of nikah which is in the Ruu'su'l-Mesail. Key Words: Ilm al-Khilaf, Zemahşerî, Ruu'su'l-Mesail, Section of Nikah
Keywords: Fıkıh; İslam Hukuku