Güngör Dilmen'in tarihi tiyatroları ve tiyatrolarında tarih - Temel, Büşra (My University)
Güngör Dilmen, yazdığı piyeslerle tarihsel unsurları ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Güngör Dilmen, Türk edebiyatında tiyatro üzerinden de tarihsel gerçekliklerin tarafsız bir şekilde anlatılabileceğini ispatlamış bir yazardır. Türk edebiyatında birbirine çok karıştırılan iki kavram vardır: Devir/ dönem tiyatrosu ile tarihî tiyatro kavramı. Güngör Dilmen’in tiyatroları üzerinden bu iki kavram açıklığa kavuşturulacaktır. Güngör Dilmen, piyeslerinde tarihteki ve mitolojideki dramatik unsurları seçtiği karakterler üzerinden okuyucusuyla buluşturmuştur. Yazarın piyeslerinde çok geniş bir coğrafyaya yer vermesi zengin kültürel birikimi okuyucuya aktarmaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Piyeslerinde; mitolojiden, Türk tarihinden, Antik Yunan’dan ve geçmişteki uygarlıkların tarihinden yararlanan yazar Türk edebiyatı tarihinde önemli bir yere sahiptir. Tezin amacı, Türk edebiyatında birçok ödüle sahip Güngör Dilmen’in tiyatro eserlerinde görülen tarihî esinlenmeleri ortaya çıkarmaktır. Güngör Dilmen’in tiyatrolarında tarih ve mitoloji çok büyük yer tutmaktadır. Bu çalışmada daha önce yapılan tezlerden farklı ve kapsayıcı olarak tarih aralara serpiştirilmeyecek direkt ana unsur olarak kullanılacaktır.

Güngör Dilmen tried to reveal historical elements in the theaters he wrote. Güngör Dilmen is a writer who proved that historical facts can also be told through theater in Turkish literature. There are two very confused concepts in Turkish literature: The concept of period theater and historical theater. These two concepts will be clarified through Güngör Dilmen's theaters. In his theaters, Güngör Dilmen brought dramatic elements in history and mythology to his readers through the characters he chose. The fact that the author includes a wide geography in his works is due to his attempt to convey the rich cultural background to the reader. In theaters; The author who has benefited from mythology, Turkish history, Ancient Greece and the history of past civilizations has an important place in the history of Turkish literature. The aim of the thesis is to reveal the historical inspirations seen in the theater works of Güngör Dilmen, who has many awards in Turkish literature. History and mythology have a great place in Güngör Dilmen's theaters. In this study, history will be used as a direct main element that will not be interspersed in a different and comprehensive way than the previous theses.
Keywords: Güngör Dilmen; Historical theater; History; Kalyoncu, Güngör Dilmen, 1930-2012, (Güngör Dilmen); Tarih; Tarihî tiyatroGüngör Dilmen; Theater; Tiyatro; Turkey; Türkiye