Kentsel dönüşüm politikalarının küreselleşme çerçevesinde değerlendirilmesi: Sulukule örneği - Girit Mcdaniel, Gonca (My University, 2010)
Kentsel Dönüşüm, Küreselleşme, Neo-liberalizm, Sulukule ÖZET KENTSEL DÖNÜŞÜM POLİTİKALARININ KÜRESELLEŞME ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ: SULUKULE ÖRNEĞİ Neo-liberal yapılanma ve küreselleşme süreçleri, kentlerin hem küresel ekonomide hem de ulus-devlet içindeki konum ve rollerini değişikliğe uğratmıştır. Kentler, sermayenin yeniden birikim aracı olmasıyla birlikte farklı biçimlerde pazarlanmaktadırlar. Küreselleşen kentlerin pazarlanmasında araç olan kentsel dönüşüm projeleri, yerel yönetimlerin kaçınılmaz planlama politikası olmuştur. Kentler, yeni birikim olanakları için rekabet ederken, kentin toplumsal süreçleri ve mekânsal biçimleri değişmekte, parçalanarak ayrışmaların yaşandığı yerler haline gelmektedirler. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan birçok uygulama, aynı zamanda sosyal yapıyı yıkıp yeniden oluşturmaktadır. Bu çalışma ile “Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri (Sulukule) Kentsel Dönüşüm Projesi”nin kentsel mekândaki toplumsal dokuyu nasıl etkilediği tartışılmıştır. Hem Türkiye’de hem de dünyada en fazla ayrımcılığa uğrayan gruplardan biri olan Romanların yerinden edilmesi ile sonuçlanan projenin toplumsal boyuttaki etkileri, Romanlar ve sivil kuruluş temsilcileri ile derinlemesine görüşme ve medya analizi yapılarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Urban Transformation, Globalisation, Neo-liberalism, Sulukule

EVALUATING URBAN TRANSFORMATION POLICIES IN ACCORDANCE WITH GLOBALISATION: THE CASE OF SULUKULE Neo-liberal structuring and globalisation processes have changed the role, and position, of cities in both the global economy and nation state respectively. Cities are being marketed in various ways as instruments of capital re-accumulation. Urban transformation projects, the marketing of global cities, have become an inevitable urban policy for local governments. As cities compete for this re-accumulation of capital, social processes and spatial forms of cities change dividing cities along new lines of discrimination. This thesis discusses that many urban transformation applications, those under the name of urban transformation projects, destruct and re-construct the social structures of local communities. This thesis shows the affects of Neslişah and Hatice Sultan’s (Sulukule) Neighborhood Urban Transformation Projects on social structures in the urban space. In particular, the relocation of part of the Roma community, the most discriminated nationally and internationally, and the affects of the project on the social facet of that project are examined through interviews with local Roma, representatives of civic organizations and media analysis.
Keywords: Bilişim; İletişim; Kentsel Dönüşüm