Fluoksetin ve essitalopram kullanan major depresyonlu hastalarda homosistein, vitamin B12 ve folik asit değerleri - Saygın, Melek Zeynep Soner (My University, 2007)
FLUOKSETİN VE ESSİTALOPRAM KULLANAN MAJOR DEPRESYONLU HASTALARDA HOMOSİSTEİN, VİTAMİN B12 VE FOLİKASİT DEĞERLERİ ÖZET Beyinde proteinlerin, fosfolipitlerin, DNA ve nörotransmiterlerin metillenme reaksiyonları bir-karbon döngüsü denilen döngüyle sağlanmaktadır. Bu döngüde metil sağlayıcı olarak S-adenozil metiyonin(SAM) kullanılır. SAM, metiyoninden sentezlenir. Homosisteinin metabolize olmasının bir yolu metiyonine dönüştürülmesidir. Homosisteinin nörotoksik ve aterogenetik olduğu çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Folik asit ve B12 vitamini, homosistein metabolizmasında görev aldıklarından eksikliklerinde homosistein artışı olur. Yükselen homosistein, kardiovasküler hastalıklar, demans gibi dejeneratif süreçlere katkıda bulunmaktadır. Depresyon ile homosistein arasındaki ilişki halen araştırılmaktadır. Uzun yıllardan beri, folik asit ve B12 vitamininin yetersizliklerinin depresyona yol açabileceği; tedaviye eklenen folik asit ve B12 vitamininin antidepresan cevabı güçlendireceği konusunda bildirimler mevcuttur. Homosisteinin metabolitlerinin NMDA reseptörleri üzerine toksik etkisi ve metillenme reaksiyonlarında yaptıkları bozulmalar, homosisteinin tek başına da depresyonla ilişkisi olabileceğini düşündürmüştür. Bu çalışmada, Major Depresyon ve tedavisi ile homosistein, folik asit, B12 vitamini arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, gönüllü 31 kadın major depresyon hastası ile 16 sağlıklı kontrol kadın vaka dahil edilmiştir. Hastaların 17 tanesi 10 mg/ gün essitalopram, 14 tanesi 20 mg/ gün fluoksetin ile tedavi edilmiştir. Tüm vakalara ilk görüşmede Hamilton depresyon ölçeği, Beck intihar niyet ölçeği uygulanmış ve homosistein, B12 vitamini, folik asit düzeylerinin saptanması için kanları alınmıştır. Hastalara median 11 gün sonra bu ölçümler tekrar edilmiştir. Hastalar ile sağlam kontrollerin plasma homosistein düzeyleri arasında anlamlı farklılık çıkmasına rağmen bu farklılık folik asit ve B12 vitamini düzeyleri için görülememiştir. Ayrıca, iki hasta grubu arasında ne tedavi öncesinde, ne de tedavi sonrasında herhangi bir farklılık saptanmamıştır. Bulgularımız homosisteinin folik asit veB12 vitamininden bağımsız olarak depresyonla ilişkisi olabileceğini düşündürmekle beraber daha çok denekle, uzun dönem takiplerin yapıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır. Major Depresyon, homosistein, folik asit, fluoksetin, essitalopram HOMOCYSTEİN, VITAMIN B12 AND FOLİC ACİD LEVELS IN MAJOR DEPRESSİON PATİENTS USİNG FLUOXETİN OR S-CITALOPRAM

The methylation of neurotransmitters, DNA, phospholipids and proteins is bound to one-carbon cycle in the brain. S- adenosylmethionine (SAM) is the methyl donor in this cycle. Methionine is the immediate precursor of SAM. Homocysteine is involved in de novo synthesis of methionine. Homocysteine is a neurotoxic and atherogenic product. Elevated blood levels of homocystein have been observed in patients with folate or vitamine B12 deficiency. The increase in homocystein can lead degenerative processes such as demantia or cardiovascular disease. The relationship of depression and homocystein is stil under investigation. A number of studies suggests that folate or vitamine B12 deficiency may lead to depression that addition of folate or vitamine B12 will augment antidepressant treatment. The metabolites of homocystein can be neurotoxic truogh acting on NMDA receptors and they distort the methylation reactions. This excitotoxicity of homocystein may lead to depression. In this current study, we aimed to investigate the relationship between homcystein, folic acid and Vitamin B12 levels in major depression and pharmacological treatments. Thirty one depressed volunteers women and 16 healthy women subjects were included in the study. Seventeen patients used s-citalopram at a dose of 10 mg/ day, 14 patients received fluoxetine 20 mg/ day. Hamilton depression and Beck Suicide Inventory scales were applied to all patients on the first visit. Basal blood samples were also collected for homocystein, Vitamin B12, folic acid analyses, where these analyses were repeated at day 11. although significant difference was observed between plasma homocystein levels, no difference was observed in VitB12 and folic acid levels in depressed patients and healthy controls. The levels were not found to be different before and after treatment measurements in patients. Our results may indicate that homocystein is involved in depression apart from folic acid and Vitamin B12 and further detailed studies are required to delineate the relation between major depression and homocystein. Key Words: major depression, homocystein, folic acid, fluoxetine, s-citalopram
Keywords: Klinik Farmakoloji; Tıp