Türkiye’nin dış ticaretinin yapısı (1980-2009) - Şimşek, Yeşim (My University, 2010)
Türkiye’de 1980 yılından itibaren dış ticaretin yönünü dış pazar ağırlıklı politika uygulaması belirlemiş, özellikle dış ticaretin serbestleşmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır. İhracat ve üretimi artırarak sanayileşmeyi gerçekleştirmek amaçlı uygulamaya konulan serbestleşme yanlısı politikalar dış ticaretin gelişimi üzerinde önemli ölçüde etkili olmuştur. Bu çalışmada Türkiye’nin 1980-2009 döneminde dış ticaret yapısında (sektörlere, teknolojik bileşime, rekabet gücüne, pazar payına ve mal gruplarına göre) ne yönde değişim gerçekleştiği incelenmiştir. İnceleme yöntemi olarak veriler kullanılmıştır. Türkiye’nin ithalat yapısında önemli bir değişim yaşanmazken, başka bir deyişle ülke yüksek katma değer yaratan ürün ithalatçısı olmaya devam etmekte iken, ihracatının yapısında 2001 krizinde yaşanan devalüasyondan etkilenerek yeni sektörlerin ön plana çıkmasıyla birlikte önemli değişim gerçekleştirdiği görülmüştür. Ancak imalat sanayi üretim kompozisyonundaki değişmeyle birlikte Türk Lirasının değer kazanması, imalat sanayinin ara malı ithalatına gereksinimini artırmıştır. Ayrıca ülkenin ticari ilişkilerinin sanayileşmiş ülkelerden sanayileşmekte olan ülkelere doğru dönüşüm eğiliminde olduğu gözlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Dış Ticaret, Yapısal Değişim

Since 1980, the foreign trade-weighted policy implementations had defined the direction of the foreign trade in Turkey; especially important steps had been taken for the liberalization of foreign trade. The pro-liberalization policies that were put in practice in purpose of industrialization by increasing exports and manufacturing had been significantly effective on the development of foreign trade. In this study, the development of foreign trade structure of Turkey (according to sectors, technological composition, competitiveness, market shares and product groups) between the years 1980-2009 had been examined. Datas were used as searching method. While there isn’t major changes experienced in the inward trade of Turkey, in other words while the country is continued to be the high value-added product importer, with the emergence of the new industries by the influence of the 2001 crisis significant changes were seen in the export structure of the country. By the changes in the manufacturing - industry – production composition, the appreciation of Turkish Lira has increased the requirement of manufacturing industry towards the intermediate importation. Besides, the country’s commercial relations were observed to be converted from industrialized countries towards the industrializing countries. Key Words: Foreign Trade, Structural Changes
Keywords: Dış Ticaret_Türkiye