Maliyetlerin denetimi ve SPK, VUK, TMS açısından incelenmesi - Bulanık, Ahmet (My University, 2009)
Maliyet, Denetim, Maliyetlerin Denetimi SPK, VUK, TMS ÖZET MALİYETLERİN DENETİMİ VE SPK, VUK, TMS AÇISINDAN İNCELENMESİ Bugün, Türkiye’de denetim alanları açısından birbirinden farklılık gösteren birçok düzenleme mevcuttur. Türkiye’de, Vergi Usul Kanunu’na yönelik bir takım düzenlemelere yer verilse de bağımsız denetim olgusu, Sermaye Piyasası Kurulu, 5786 Sayılı Kanun İle Değişik 3568 Sayılı meslek kanunu ve Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesindeki düzenlemeler ışığında belirlenmektedir. Bu düzenlemelerin en önemlisi Sermaye Piyasası Kurulu’na tabi işletmelerin 01.01.2008 tarihinden sonra sona eren ilk ara mali tablolarında Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nı uygulama zorunluğudur. Ayrıca önümüzdeki günlerde yürülüğe girmesi planlanan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda kendi yetki alanlarına giren tüm işletmelere, muhasebe ve finansal raporlama konularında Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na uyum zorunluluğu getirilecektir. Bağımsız Denetim ve buna bağlı olarak muhasebe ve denetim mesleği 5786 Sayılı Kanun İle Değişik 3568 sayılı meslek kanunu ile yasal çerçeveye oturmuştur. Bunun yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu tebliğleri ile, sermaye piyasasında bağımsız denetim kuruluşları ve denetçilere ilişkin genel esasların belirlenmesi de denetim açısından önemli bir gelişmedir. Bu çalışmada Sermaye Piyasası Kurulu, Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Muhasebe Standartları açısından maliyetlerin uygulama farklılıkları denetim açısından incelenmiştir. Uygulamaya konu firmanın üretim maliyetleri, Sermaye Piyasası Kurulu, Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Muhasebe Standartları açısından bağımsız denetim raporu kapsamında anlatılmış ve firma unvanı, sır saklama ilkesi gereği gizli tutulmuştur. Cost, Audit, Audit of Costs, Capital Markets Board, Tax Procedure Law, Turkish Accounting Standarts

AUDIT AND ANALYSIS OF COSTS VIA REGULATIONS OF CAPITAL MARKETS BOARD, TURKISH ACCOUNTING STANDARTS AND STATEMENTS OF TAX PROCEDURE LAW Today, there are many regulations for audit procedures with disparities. Even, there exists some arrangements in Tax Procedure Law numbered 213 the main concepts of indepent audit arise from the regulations stated in law numbered 5786 of Capital Markets Board, law numbered 3568 about Public Accountancy, Public Accountant Financial and Sworn Financial Advicing and Turkish Accounting Standarts. The most significant regulation of those is the, necessity of Turkish Accounting Standarts and Turkish Financial Reporting Standarts application for the establishments subject to Capital Markets Board since 01.01.2008. Also Turkish Commercial Code Draft, planned to come into effect soon, will make it a necessity for the establishments under its authority, to comply with the Turkish Accounting Standarts issued by Turkish Accounting Standarts Board and Turkish Financial Reporting Standarts. Laws numbered 5786 and 3568 have taken major roles for the settlement of accounting and audit businesses by means of setting up the legal frame. Also, the comminiques of Capital Markets Board and determining the principles regarding independent audit establishments and auditors have been another major development for the independent audit area. In this study, the differences of cost applications as per the statements of Capital Markets Board, Tax Procedure Law and Turkish Accounting Standarts are analysed. The company’s production costs subject to this study are analysed as per the regulations of Capital Markets Board, Tax Procedure Law and Turkish Accounting Standarts seperately in the scope of an indepenent audit report and the name of the company is not to be stated as per the confidentiality principle.
Keywords: Maliyet; Maliyet Denetimi; Muhasebe; Sermaye Piyasası