Oral liken planus ve güncel tedavi yaklaşımları - ERÇALIK YALÇINKAYA, ŞEBNEM; GÜMRÜ TARÇIN, BİRSAY (Gece Kitaplığı, 2022)
Etyolojisi tam olarak bilinmeyen, otoimmün, mukokütanöz bir hastalık olan liken planus (LP) yalnızca deride görülebildiği gibi farklı mukozaları ayrı ayrı veya tek başına da etkileyebilmektedir. Deri (kütanöz LP), oral kavite (oral LP, OLP), genital bölge (penil veya bulbar LP), saçlı deri (liken planopilaris), tırnaklar (liken unguis) veya ekstrakütanöz alanlar (örneğin özofagus) LP’nin ortaya çıktığı alanlardır (Farhi ve Dupin, 2010; Alrashdan ve ark., 2016; Aghbari ve ark., 2017)